Kultura Vesti Zrenjanin

Knjiga za vikend: Agata Kristi nas vešto vodi kroz godine i doživljaje

agata kristi - autobiografija

Agata Kristi – autobiografija“ idealno je štivo za sve one koji vole da duga zimska popodneva i zimske večeri provedu ušuškani pod nekim toplim ćebetom. I za one koji vole Englesku na onaj staromodni način.

 

I za one koji su odrastali uz mis Marpl, Herkula Poaroa, i pitali se koji ih je um smislio.

 

Agata Kristi je Engleskinja u pravom značenju te reči. Odrasla je na izmaku viktorijanske epohe koja je u njenom životu ostavila duboke tragove.

 

Imala je bezbrižno detinjstvo uz roditelje i sestru. Ali, onda sledi vreme uoči Prvog svetskog rata i u tom delu vidimo jednu sasvim drugačiju Agatu, koja se iz ušuškanog i bezbrižnog doma prijavljuje da bude bolničarka.

 

U knjizi su opisani i njeni književni počeci, stvaranje likova koji su obeležili istoriju kriminalističkih romana 20. veka…

 

Upoznajemo prvog, pa drugog supruga Kristijeve.

 

Agata Kristi je majstor lepe reči i rečenice. Njenu autobiografiju čitate lako, vešto vas vodi kroz godine i doživljaje, neosetno uvlači u atmosferu Engleske na početku 20. veka. A onda počinje da se menja Engleska, da se menja svet.

 

Sa Agatom Kristi se lako probijate kroz gusto istorijsko tkanje prošlog veka.

 

Topla preporuka za hladne dane.

 

PROČITAJTE JOŠ: Knjiga za vikend: “Pet Tibetanaca” u službi savremenog čoveka

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM