Kultura Vesti Zrenjanin

Knjiga za vikend: „Pet Tibetanaca“ u službi savremenog čoveka

pet tibetanaca

„Pet Tibetanaca“ naslov je knjige koja ne govori o pet žitelja Tibeta, već je do detalja i sveobuhvatno razrađeno uputstvo za primenu drevne mudrosti u službi savremenog čoveka.

 

To su, u stvari, lake i jednostavne vežbe za zdravlje, vitalnost i snagu, poruka je sa naslovne strane knjige, koju potpisuje Kristofer S. Kilham.

 

Možda ih autor, i oni koji su već ovladali veštinom upražnjavanja ovih vežbi, zaista doživljavaju kao lake i jednostavne. Ali, iskreno, za  početnika doživljaj je drugačiji. Čovek koji se sprema da krene u ovu priču, koja svakako donosi benefite, mora biti spreman na disciplinovanost, istrajnost i doslednost. Sve ostalo tada mora doći samo po sebi. A kao najbitnija promena kod vežbača ističe se uvećanje fizičke snage i gipkosti, i jednako važno – psihičke oštrine.

 

Uopšteno, posledica vežbanja je i vizuelno prepoznatljiva vitalnost i osećaj zadovoljstva. Redovno vežbanje smanjuje napetost, i mišićnu i psihičku, i poboljšava funkcije organizma, posebno disanje i varenje. Blagotvorno je i za kardiovaskularni sistem, te dovodi do dubokog opuštanja i sveukupno dobrog stanja, navodi se u preporuci za primenu ovog svojevrsnog priručnika za zdraviji i kvalitetniji život.

 

Kao bonus, u knjizi su izložene i osnovne činjenice o čakrama, nekim varijantama joge, o meditaciji, svesnom spavanju, samoisceljenju… A dodat je i „Šesti Tibetanac“.

 

U knjizi se navode i lični primeri i doživljaji, i izjave zahvalnosti.

 

Za izvođenje vežbi nisu potrebni neki specijalni uslovi

 

Vežbe sadržane u ovoj knjizi mogu upražnjavati praktično svi, bez obzira na pol, godine i fizičko stanje vežbača. Prednost je i činjenica da za izvođenje vežbi nisu potrebni neki specijalni uslovi, ne oduzimaju previše vremena, niti iziskuju prekomerna naprezanja. Dovoljno je samo se vladati prema uputstvima, verbalnim, ali i slikovnim, vežbati u kontinuitetu i rezultati moraju doći, poruka je autora.

 

A  uputstvo za primenu vežbi je detaljno i sadržajno. Navode se doba dana koje je najpovoljnije, odeća u kojoj se vežba, temperatura prostorije i drugi naizgled sitni detalji, koji doprinose pravim efektima.

 

U ovom vremenu još uvek ograničenog kretanja i komunikacije, ove vežbe, koje vam sugerišu da bar na momenat uronite u sopstveni svet, svakako mogu biti dobar izbor. A samim tim i knjiga „Pet Tibetanaca“, koja će vam svakako omogućiti nova saznanja o nekim životnim aspektima.

 

Kristofer Kilham se, inače, već više od dve decenije bavi podučavanjem joge, meditacije i unapređenja zdravlja. Medijski je veoma eksponiran u SAD. Autor je više knjiga i brojnih članaka.

 

PROČITAJTE JOŠ: Knjiga za vikend: “Berlin Aleksanderplac” spada u klasike 20. veka

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.