• Knjiga „Stoleće zaborava“ govori o srpskom stradanju u logoru u Aradu

    Knjiga Pavla Stanojevića „Stoleće zaborava“ biće predstavljena u Narodnom muzeju Zrenjanin. Ova knjiga govori o srpskom stradanju u logoru u Aradu u Prvom svetskom ratu.   Promocija je u ponedeljak, 25. novembra, u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Na promociji će govoriti autor Pavle Stanojević, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Knjiga „Stoleće zaborava“ govori o srpskom stradanju u logoru u Aradu

    Knjiga Pavla Stanojevića „Stoleće zaborava“ biće predstavljena u Narodnom muzeju Zrenjanin. Ova knjiga govori o srpskom stradanju u logoru u Aradu u Prvom svetskom ratu.

     

    Promocija je u ponedeljak, 25. novembra, u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Na promociji će govoriti autor Pavle Stanojević, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan, istoričar i direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković i predsednik Gradskog odbora Srpskog narodnog pokreta „Svetozar Miletić“ Milan Zečar.

     

    Ovo delo objavljeno je u izdanju Arhiva Vojvodine. Knjiga, pored ostalog, sadrži spisak tri hiljade Srba interniraca umrlih u logoru u Aradu od 1914. do 1916. godine.

     

    Pročitajte još: Dragoslav Mihailović ovogodišnji dobitnik Gramate Pesničke republike

     

    Pavle Stanojević, svojevremeno sekretar Matice srpske i bivši direktor Arhiva Vojvodine, u podrumu Vladičanskog dvora u Temišvaru, sasvim slučajno pronašao je sanduke, koji su sadržali dokumenta o logoru i ljudima zatočenim u njemu. Gotovo četiri godine brižljivog rada bilo je potrebno da autor knjige „Stoleće zaborava“ sistematizuje pronađenu građu, dopuni je drugim dokumentima, svedočanstvima i podacima i nakon više od jednog veka hiljade mučenika oslobodi iz teških i sramotnih okova zaborava.

     

    Promocija knjige organizovana je na inicijativu Srpskog narodnog pokreta „Svetozar Miletić“, a uz podršku Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Ulaz je slobodan.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura