• Dragoslav Mihailović ovogodišnji dobitnik Gramate Pesničke republike

    Ovogodišnji dobitnik Gramate Pesničke republike je književnik Dragoslav Mihailović, za roman „Kad su cvetale tikve”.   Gramatu Pesničke republike dodeljuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, na osnovu konkursa „Propuštena prilika“, za nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pola veka.   Nagrada se dodeljuje u okviru manifestacije „Pesnička republika“, koja će se po četvrti put održati […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dragoslav Mihailović ovogodišnji dobitnik Gramate Pesničke republike

    Ovogodišnji dobitnik Gramate Pesničke republike je književnik Dragoslav Mihailović, za roman „Kad su cvetale tikve”.

     

    Gramatu Pesničke republike dodeljuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, na osnovu konkursa „Propuštena prilika“, za nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pola veka.

     

    Nagrada se dodeljuje u okviru manifestacije „Pesnička republika“, koja će se po četvrti put održati u subotu, 23. novembra, od 12 časova, u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, uz podršku Opštine Novi Bečej. Nagrada podrazumeva objavljivanje knjige dobitnika.

     

    Mihailovića je za nagradu predložilo Udruženje za negovanje tradicije Novi Bečej. Odluku o nagradi doneo je žiri, u čijem sastavu su Radovan Vlahović, Simon Grabovac, Zoran Đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Jovan Gvero i Senka Vlahović.

     

    Roman se pojavio u vremenu jednoumlja

     

    U obrazloženju odluke žirija navodi se da se u vremenu socrealizma i jednoumlja pojavio roman „Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihailovića, kao svetlo na kraju tunela.

     

    „Bilo je to vreme kada se literatura sklanjala u metafore, fantastiku, apstrakciju. Ili, pak, metafiziku, nadrealizam i simbolizam. Vreme kad je svako kritičko mišljenje branjeno i osuđivano. U trenucima kad su na prevaru slomljene studentske demonstracije 1968. godine. Roman „Kad su cvetale tikve” je svojim angažmanom i skidanjem ideoloških naočara sa lica stvarnosti dao materijal, ali i podsticajnu hrabrost, da se i drugi, kako pisci, tako i umetnici, okrenu kritičkom preispitivanju društva u kome se tada živelo. Tako se otvorio put za stvaranje jugoslovenskog „crnog talasa”, čija su umetnička dela bila zabranjivana i godinama u bunkerima. A umetnici su završavali u zatvorima zbog takozvanog „delikta mišljenja”, ističe se u odluci o nagradi.

     

    „Ovaj roman više od devet godina nije štampan. Ali, ipak je nadrastao i preživeo i svoje tamničare i ideologiju. A njegova svevremenost i genijalnost učinila je da čitaoci i onog i sadašnjeg vremena jednako uživaju u čitanju i promišljaju sudara pojedinca sa društvom i totalitarnim režimom“, zaključak je odluke žirija.

     

    Dragoslav Mihailović rođen je 1930. godine u Ćupriji. On je srpski književnik, redovni član SANU, dobitnik mnogih nagrada. Prevođen je na većinu evropskih jezika.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura