Kultura Vesti Zrenjanin

Knjiga „Banat – novembar 1918“ biće predstavljena u Narodnom muzeju

banat novembar 1918

Promocija knjige „Banat – novembar 1918“ autora Milana Micića i Ferenca Nemeta biće održana u četvrtak, 3. oktobra, u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

O knjizi će govoriti autori Milan Micić i Ferenc Nemet, recenzenti Goran Vasin i Nenad Ninković, kao i izdavač Radovan Vlahović.

 

Ulaz je slobodan.

 

Studija „Banat – novembar 1918“ govori o pisanju velikobečkerečkog lista na mađarskom jeziku „Torontal“ o dramatičnim događajima u Banatu novembra 1918. godine. Raspad austrougarske države, povlačenje nemačke vojske kroz Banat, povratak austrougarskih vojnika sa fronta, nadiranje boljševičkih ideja iz Rusije, nemiri i nasilje u Banatu u vakuumu vlasti, stvaranje srpskog i mađarskog nacionalnog veća i srpske i mađarske narodne garde u Velikom Bečkereku, ulazak srpske vojske u Banat kao garanta poštovanja života i imovine svih stanovnika Banata bez obzira na veru, jezik i nacionalnost, preuzimanje vlasti od strane Srpskog narodnog veća u Velikom Bečkereku, sadrži ova istoriografska studija kao uzbudljivo, korisno i čitljivo štivo iz istorije Banata i njegovih ljudi.

 

Predstavljena oblast koja je na kraju rata podeljena između dve države

 

– U koautorskoj monografiji Milan Micić i Ferenc Nemet posvetili su se oblasti koja je na kraju rata podeljena između dve države, Kraljevine SHS i Rumunije – Banat. Događaje u vezi sa Velikim ratom autori prate u kontekstu pisanja lista „Torontal“, glavnog banatskog glasila. Kroz najvažnije članke u vreme rata čitaoce je komentarima proveo Ferenc Nemet, ističući najznačajnije momente. Posebno zanimljiv deo knjige je izlaganje Milana Micića o Banatu novembra 1918. I to u trenutku kada se Austrougarska raspadala i na njenoj teritoriji nicale nove države – ističe recenzent Nenad Ninković.

 

„Torontal“ je bio glasilo mađarske banatske elite i utoliko je zanimljivije jer on oslikava stanje, shvatanja, namerе ove zajednice.

 

Pročitajte još: Promocija knjige „Sabor junaka“ koju je priredio Petar Žebeljan

 

– Autori su upečatljivo prikazali kako je „Torontal“ novembra 1918. oslikavao mađarsko javno mnjenje. Posebno su prikazali vakum vlasti između nestanka jedne i nastanka druge države, strah od novog, od budućnosti. Ukazali su na širenje protivurečnih vesti, ali i želje mađarske političke, ekonomske, društvene i kulturne elite da se ništa ne menja. Na kraju, dali su prevode članaka koji oslikavaju situaciju u Banatu u pomenutom prelaznom periodu. Time su pružili mogućnost istoričarima i laicima da upoznaju ovaj važan istorijski izvor – napominje Ninković.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz