• Knjiga „Banat – novembar 1918“ biće predstavljena u Narodnom muzeju

    Promocija knjige „Banat – novembar 1918“ autora Milana Micića i Ferenca Nemeta biće održana u četvrtak, 3. oktobra, u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.   O knjizi će govoriti autori Milan Micić i Ferenc Nemet, recenzenti Goran Vasin i Nenad Ninković, kao i izdavač Radovan Vlahović.   Ulaz je slobodan.   Studija „Banat […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Knjiga „Banat – novembar 1918“ biće predstavljena u Narodnom muzeju

    Promocija knjige „Banat – novembar 1918“ autora Milana Micića i Ferenca Nemeta biće održana u četvrtak, 3. oktobra, u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    O knjizi će govoriti autori Milan Micić i Ferenc Nemet, recenzenti Goran Vasin i Nenad Ninković, kao i izdavač Radovan Vlahović.

     

    Ulaz je slobodan.

     

    Studija „Banat – novembar 1918“ govori o pisanju velikobečkerečkog lista na mađarskom jeziku „Torontal“ o dramatičnim događajima u Banatu novembra 1918. godine. Raspad austrougarske države, povlačenje nemačke vojske kroz Banat, povratak austrougarskih vojnika sa fronta, nadiranje boljševičkih ideja iz Rusije, nemiri i nasilje u Banatu u vakuumu vlasti, stvaranje srpskog i mađarskog nacionalnog veća i srpske i mađarske narodne garde u Velikom Bečkereku, ulazak srpske vojske u Banat kao garanta poštovanja života i imovine svih stanovnika Banata bez obzira na veru, jezik i nacionalnost, preuzimanje vlasti od strane Srpskog narodnog veća u Velikom Bečkereku, sadrži ova istoriografska studija kao uzbudljivo, korisno i čitljivo štivo iz istorije Banata i njegovih ljudi.

     

    Predstavljena oblast koja je na kraju rata podeljena između dve države

     

    – U koautorskoj monografiji Milan Micić i Ferenc Nemet posvetili su se oblasti koja je na kraju rata podeljena između dve države, Kraljevine SHS i Rumunije – Banat. Događaje u vezi sa Velikim ratom autori prate u kontekstu pisanja lista „Torontal“, glavnog banatskog glasila. Kroz najvažnije članke u vreme rata čitaoce je komentarima proveo Ferenc Nemet, ističući najznačajnije momente. Posebno zanimljiv deo knjige je izlaganje Milana Micića o Banatu novembra 1918. I to u trenutku kada se Austrougarska raspadala i na njenoj teritoriji nicale nove države – ističe recenzent Nenad Ninković.

     

    „Torontal“ je bio glasilo mađarske banatske elite i utoliko je zanimljivije jer on oslikava stanje, shvatanja, namerе ove zajednice.

     

    Pročitajte još: Promocija knjige „Sabor junaka“ koju je priredio Petar Žebeljan

     

    – Autori su upečatljivo prikazali kako je „Torontal“ novembra 1918. oslikavao mađarsko javno mnjenje. Posebno su prikazali vakum vlasti između nestanka jedne i nastanka druge države, strah od novog, od budućnosti. Ukazali su na širenje protivurečnih vesti, ali i želje mađarske političke, ekonomske, društvene i kulturne elite da se ništa ne menja. Na kraju, dali su prevode članaka koji oslikavaju situaciju u Banatu u pomenutom prelaznom periodu. Time su pružili mogućnost istoričarima i laicima da upoznaju ovaj važan istorijski izvor – napominje Ninković.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura