• „Klub prijatelja Kulturnog centra“ ima velike planove sa ovom ustanovom

    Kulturni centar Zrenjanina je na svečanom koktelu, na kojem su rezimirani ovogodišnji rezultati rada i najavljene aktivnosti za narednu godinu, predstavio novoformirani „Klub prijatelja Kulturnog centra“. Ovaj klub rezultat je saradnje pomenute ustanove sa privatnim preduzetnicima.   U planu je da se ulože sredstva u dalju adaptaciju prostora. Posle toga bi Kulturni centar Zrenjanina postao […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    „Klub prijatelja Kulturnog centra“ ima velike planove sa ovom ustanovom

    Kulturni centar Zrenjanina je na svečanom koktelu, na kojem su rezimirani ovogodišnji rezultati rada i najavljene aktivnosti za narednu godinu, predstavio novoformirani „Klub prijatelja Kulturnog centra“. Ovaj klub rezultat je saradnje pomenute ustanove sa privatnim preduzetnicima.

     

    U planu je da se ulože sredstva u dalju adaptaciju prostora. Posle toga bi Kulturni centar Zrenjanina postao moderno opremljena ustanova kulture, u skladu sa zahtevima i potrebama 21. veka. Veliki je broj aktivnosti i programa Kulturnog centra Zrenjanina koji su jedinstveni i prepoznatljivi, sa jakim identitetom i idejom osnaživanja i stvaranja zrenjaninske kulturne scene, koja često prevazilazi lokalne okvire. A realizacija velikog broja programa iziskuje određenu infrastrukturnu podršku, odnosno adekvatan i renoviran prostorni ambijent.

     

    Kompanija „PerSu“ već je prepoznala kreativni potencijal i odlučila da pomogne rad ove ustanove. U Kulturnom centru očekuju da se u narednom periodu i drugi finansijeri uključe u priču i počnu sa ulaganjem u jednu od najznačajnijih ustanova kulture u Zrenjaninu. Otuda je i nastala ideja da se formira „Klub prijatelja Kulturnog centra“.

     

    Za godinu dana više od 120.000 posetilaca

     

    – Kompanije i društveno odgovorni pojedinci, koji su pomagali našu ustanovu niz prethodnih godina kroz poboljšanje infrastrukture, vizuelnog indentiteta i programskih sadržaja, sada su se udružili. U narednim godinama biće uz nas, kao naša ogromna podrška. Ovom prilikom bih se zahvalio kompaniji „PerSu“, koja je i inicijator osnivanja ovog Kluba, a koja nam je značajno pomagala svih ovih godina. Svakako, svega ovoga ne bi bilo da nemamo ogromnu podršku  našeg osnivača, odnosno Grada Zrenjanina i gradonačelnika Čedomira Janjića – kazao je direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković.

     

    On je rekao da je Kulturni centar ove godine realizovao više od 400 različitih programa i imao preko 120.000 posetilaca.

     

    – Mi smo jedna od retkih ustanova koja radi skoro svih 365 dana u godini. Zato se zahvaljujem mojim kolegama, radnicima ove ustanove, na požrtvovanju i profesionalizmu. Zahvalnost dugujem i našoj publici i svim saradnicima iz drugih ustanova i javnih preduzeća – naveo je Marinković.

     

    klub prijatelja kulturnog centra

     

    Kreiranje novog, savremenijeg imidža ustanove

     

    Koordinatorka za saradnju i urednica programa vizuelnih umetnosti u Kulturnom centru Zrenjanina Sandra Banjanin kazala je da je cilj da ovo postane vodeća, savremeno opremljena i programski unapređena institucija kulture.

     

    – Od početka godine preduzeli smo niz koraka ka ostvarenju ovog cilja. Naše aktivnosti nastavili smo u pravcu koji smo ranije započeli. Potpisivanjem ugovora o poslovno – tehničkoj saradnji sa trgovinskim lancem „PerSu“ i Gradom Zrenjaninom stvorili su se preduslovi da se neki od naših infrastrukturnih problema reše. Rešavanje ovih problema je osnova za dalju kvalitativnu nadogradnju – istakla je Banjanin.

     

    Planirane aktivnosti u vezi sa infrastrukturnim promenama, ali i sa kreiranjem novog, savremenijeg imidža ustanove, zahtevale su i stvaranje novog vizuelnog identiteta. Zbog toga je 1. februara raspisan republički konkurs za izradu novog logoa. Usvojeno je rešenje koje je dobilo najveći broj glasova. U pitanju je delo dr Vladimira Kovača sa Katedre za vizuelne komunikacije Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

     

    – Otvoreni smo za saradnju sa građanima, umetnicima, mladima i privrednim subjektima, a u cilju unapređenja rada. Stoga koristimo priliku da pozovemo sve zainteresovane da nam se pridruže, svako u svojoj oblasti delovanja, pri kreiranju inspirativne sinergije. Ona će nas zajednički dovesti do našeg cilja – vodeće, savremeno opremljene i programski unapređene institucije – poručila je Banjanin.

     

    „Klub prijatelja Kulturnog centra“ želi da ustanovi vrati nekadašnji značaj

     

    Rukovodilac marketinga u kompaniji „PerSu“ Sloboda Stojanović podsetila je da je puno urađeno za godinu i po dana, koliko traje saradnja između ovog trgovinskog lanca i Kulturnog centra Zrenjanina.

     

    – U zgradi je završena popravka rashladnih sistema. Renoviran je izložbeni salon, saniran je krov, a kreiran je i novi logo, kao i sajt. Međutim, čeka nas još mnogo poslova. Samo neki su uređenje prilaza i platoa, krečenje, uređenje spoljašnjosti i unutrašnjosti, postavka led rasvete, sanacija toaleta. Pored infrastrukturnih, jednako su važna i ulaganja u programe i sadržaje. Time bismo ovoj ustanovi vratili nekadašnji značaj – navela je Stojanović.

     

    Kulturni centar Zrenjanina postoji 41 godinu. Tokom tog perioda, ova institucija je bila inkubator brojnih generacija umetnika. Oni su kroz svoje stvralaštvo bogatili kulturnu baštinu grada, a ustanova se oduvek nalazila na mapi ovdašnje turističke ponude. Godišnje je poseti oko 120.000 ljudi, iako je u prošlosti ova brojka bila veća. U poslednje dve decenije, usled brojnih ekonomskih poteškoća, smanjena su ulaganja u Kulturni centar. I situacija se nije menjala sve do pre nekoliko godina.

     

    – Svesni toga, zajedno smo započeli proces obnove ove institucije. Pored investicije od četiri miliona dinara u obnovu, ponovo je pokrenuta ideja o „Klubu prijatelja Kulturnog centra“. Potpisali smo sporazum o osnivanju kluba, a potpisinici su štamparija i studio za grafički dizajn „Diginet“, udruženje „Vebit Zrenjanin“, „Mat Trade“ i arhitekta Jelka Đorđević. Naš zajednički cilj i zadatak jeste da ulaganjem u jednu od najvažnijih ustanova kulture u gradu damo doprinos kulturnom progresu i stvaranju temelja održanja tradicije i napretka društva narednim generacijama – istakla je Stojanović.

     

    kulturni centar
    Kulturni centar Zrenjanina

     

    Kultura je stvar javne brige, a Kulturni centar kuća svih Zrenjaninaca

     

    Dizajner i jedan od kreatora idejnog koncepta Mišo Živanov poručio je da Kulturni centar Zrenjanina doživaljava kao svoj drugi dom, s obzirom na to da je u njemu aktivno prisutan od 1998. godine.

     

    – U to vreme, Kulturni centar je omogućio Školi stripa da dobije svoj prostor za rad. Takođe je meni, kao studentu, dao priliku da kreiram vizuelni identitet programa, pomogao je rad Građanske škole i skoro jedanaest godina izdaje časopis i organizuje festival „Stripolis“. U najmanju ruku mogu da budem zahvalan, ali želim da budem i više od toga. Želeo sam, zajedno sa grupom autora, umetnika, arhitekata i prijatelja kulture, da pomognem Kulturnom centru svojim angažmanom da unapredi svoj rad, stvarajući ambijent za razvoj savremenih kulturnih praksi – objasnio je Živanov.

     

    Kako je rekao, kultura je stvar javne brige, a Kulturni centar kuća svih Zrenjaninaca.

     

    – Želimo da Kulturni centar zaista bude stecište mladih autora, grupa i pojedinaca koji dosad nisu imali priliku i šansu da iskažu talenat u svom gradu, već su uslove za to morali da pronalaze u Novom Sadu i Beogradu – zaključio je Živanov.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. – Želimo da Kulturni centar zaista bude stecište mladih autora, grupa i pojedinaca koji dosad nisu imali priliku i šansu da iskažu talenat u svom gradu, već su uslove za to morali da pronalaze u Novom Sadu i Beogradu – zaključio je Živanov.
      I TO SVE, BEZ RADIJA, U XXI VEKU!!!!!!!????
      SAMO ZRENJANIN NEMA DRŽAVNU RADIO/TV STANICU!!!!
      OPREMA POSTOJI, SAMO SE NE KORISTI, ZAR NE !!!???
      NEKO NE RAZUME VAŽNOST RADIJA, U CENTRU BANATA!!!???
      DOKLE!?
      PITANJA IZ ELEMIRA!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura