Društvo Vesti Zrenjanin

MIŠO ŽIVANOV: Webiz je značajno uticao na moju karijeru

mišo živanov

U nastavku serijala o Webiz-u razgovaramo sa Mišom Živanovim. Mišo Živanov je grafički i web dizajner skoro dve decenije, jer je profesionalno počeo da se bavi ovim poslom već tokom studija. Radio je kao freelance i inhouse dizajner za štamparije, marketinške agencije, festivale, gaming i hightech industriju. Iz hobija se bavi strip izdavaštvom i organizacijom festivala stripa „Stripolis“ u Zrenjaninu.

 

Imao si priliku i da, zbog poslovnih obaveza, odeš u Ameriku. Možeš li nešto više reći o tome?

 

Zbog same vrste posla imao sam sreću da sarađujem s vrhunskim stručnjacima širom sveta i, naravno, dosta sam putovao. Posao me je najdalje doveo do Japana na istoku i do Sjedinjenih Američkih Država na zapadu. U Ameriku sam prvi put otišao zbog posla kojim sam se bavio u Eipix Entertainmentu. Strip, kao jedan od mojih hobija, i tadašnja funkcija urednika u strip izdavaštvu, doveli su me do čuvenog njujorškog ComicCona gde sam imao prilike da upoznam strip autore koji su bili moji heroji od najranijeg detinjstva. Moj dečački san se ispunio kada sam imao priliku da upoznam čuvenog Stan Leea, autora Spidermana i legendu Marvela.

 

Sad često putujem zbog saradnje sa firmom Titan Advanced Energy Solutions, koja se bavi inovacijama u energetici, smeštenoj u Bostonu, koji je trenutno svetski centar inovacija, što zbog MIT-a (Michigan Institute of Technology) što zbog Harvarda.

 

Skoro svi tehnološki giganti poput Applea i Googlea imaju svoje kancelarije i laboratorije u Kembridžu. Pomenuo bih tu Draper laboratoriju i Boston Dynamics kao predvodnike u inovacijama s kojima sam imao prilike da sarađujem.

 

mišo živanov
Mišo Živanov i Stan Lee

 

Od samog početka Webiz-a u Zrenjaninu na neki način si vezan za ovaj događaj. Šta te je privuklo njemu?

 

Moram da priznam da me je prvi Webiz zatekao nespremnog. Bio sam iznenađen nivoom organizacije i samim konceptom konferencije, koja dotad nije bila viđena u Zrenjaninu. Bilo je za očekivati da se ovakav vid događaja organizuje u Beogradu ili Novom Sadu ali ne i kod nas. Ovo je bila jedna vrsta disrupcije koja je Zrenjanin stavila na IT mapu. Rekao sam tada sebi da moram da upoznam ekipu koja stoji iza Webiz-a i da im čestitam na odvažnosti.

 

Na koji način je Webiz uticao na razvoj tvoje karijere?

 

U to vreme, zajedno s nekoliko prijatelja, organizovao sam par puta događaj ZRUP koji je bio neka vrsta okupljanja tviter zajednice na koju su dolazili gosti iz cele Srbije a i regiona. Mislio sam da je to dobra prilika da predstavimo Webiz tviterašima koji bi mogli lako da prenesu svoje utiske na društvenim mrežama o dešavanjima u našem gradu. To mi je bila upravo i prilika da upoznam Vladimira Kovača, tvorca Webiz-a.  Našli smo se u jednom kafiću na jutarnjoj kafi, par nedelja pred događaj, kako bih ga pozvao na ZRUP sa željom da predstavi konferenciju.

 

Malo je reći da je bio zatečen kada sam mu objasnio koncept i posećenost događaja, a da je ideja iza toga da se predstave dobre inicijative i pojedinci iz grada. Nekako je tada i došao na ideju da ja budem prvi predavač Zrenjaninac na Webiz-u u okviru predstavljanja svetlih primera uspešnih pojedinaca iz našeg grada.

 

Te godine si bio predavač, a nakon toga i ambasador Webiz-a.

 

Koliko je Webiz značajan bio za moju karijeru govori u prilog tome činjenica da sam nakon svake konferencije imao nekoliko poslovnih ponuda koje su se uspešno realizovale. Zahvaljujući Webiz-u dobio sam posao u najvećoj full digital marketiškoj agenciji „Degordian“ iz Zagreba. A nakon toga i u novosadskom Eipix Entertaimentu.

 

 

Šta bi poručio mladim dizajnerima koji tek počinju da se bave ovim poslom?

 

Poručio bih im da istraju. Upornost, znatiželja, otvorenost i radna etika su najvažnije odlike koju moraju da imaju u ovom poslu. To je sve kontinuirani rad na sopstvenom usavršavanju jer sam talenat bez toga ne znači ništa. Znatiželja mi omogućuje da iznova tražim nova rešenja za postojeće probleme a dizajn je sam po sebi rešavanje problema kroz interdisciplinarnost. Čovek se iznenadi šta sve može da nauči u bilo kojoj prilici ako se pred njega nađe kompleksan problem, a spremnost da se prihvati savet može uveliko uticati na rešenje problema.

 

Ukoliko uspete da pobedite sebe, priznanja će krenuti kao rezultat toga. Publika, klijenti i društvo će umeti da prepoznaju predanost radu i to je ono što pokreće svakog kreativca da bude bolji, svaki put iznova.

 

Na početku karijere je uvek teško naći posao ili posao koji će vam se svideti. U takvim momentima sam radio na stvarima koje sam voleo i koje su me fascinirale u slobodno vreme. Strip je svakako bio jedno od tih malih eskapizama. Izmišljao sam brendove, logotipe, dizajn ambalaže ili aplikacija i to postavljao na društvene mreže i platforme na kojima su se nalazili i drugi dizajneri. Na taj način sam govorio klijentima za koje poslove trebaju da me unajme i koje ću raditi sa zadovoljstvom. Nakon toga se nisam brinuo da li ću raditi nešto što ne volim. Posao koji se voli i nije posao, već zadovoljstvo.

 

Pročitajte još: VLADIMIR KOVAČ: Webiz svim posetiocima nudi veliku količinu znanja

Podeli članak
sinovoz
FAM