Kultura Vesti Zrenjanin

Kamerna postavka „Sećanje… Tivadar Vanjek“ u Narodnom muzeju

tivadar vanjek

Obeležavajući 40 godina od smrti slikara Tivadara Vanjeka, koji je preminuo 29. maja 1981, Narodni muzej Zrenjanin predstavlja kamernu postavku „Sećanje… Tivadar Vanjek“. Ona se nalazi u legatu ovog umetnika, u okviru stalne postavke Umetničkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Postavka predstavlja deo neizlagane zaostavštine i dokumentacije ovog umetnika. Priredila ju je Olivera Skoko, viša kustoskinja – istoričarka umetnosti.

 

Kamernu postavku publika će moći da pogleda do 30. juna.

 

PROČITAJTE JOŠ: Preminula slikarka i kostimografkinja Milena Jeftić Ničeva Kostić

 

Tivadar Vanjek (Velika Kikinda 1910 – Ljubljana 1981) u Veliki Bečkerek je došao nakon studija slikarstva u budimpeštanskoj Slobodnoj školi. Bavio se fotografijom i bio je član „Velikobečkerečkih impresionista“ i „Banatske grupe“. Izlagao je samostalno i kolektivno, aktivno učestvujući u likovnom životu grada.

 

Bio je jedan od osnivača Umetničke kolonije u Ečki i prvi upravnik zrenjaninske Savremene galerije.

 

Poklonio je preko 250 dela u vidu tri poklona gradu u kome je najduže živeo. Od toga je formiran Legat Tivadara Vanjeka, koji se nalazi u Narodnom muzeju Zrenjanin. On nam pruža uvid u sve faze rada ovog slikara, od prve slike „Seoski lola“, preko impresionističkih i ekpresionističkih dela, do pronalaženja sopstvenog stila 1957. godine.

 

Tada nastaje slika „Golubarnik“, prva u nizu onih koje će pružiti jednu autentičnu viziju vojvođanskog života sa prepoznatljivom arhitekturom i predmetima koji ponegde dobijaju oblike ljudskog tela. U ovim radovima preovlađuje metafizička atmosfera, pomalo svečana i irealna u kome je prisustvo čoveka tek nagovešteno.

 

kamerna postavka
Kamerna postavka

 

Poslednja samostalna izložba u aprilu 1981. godine

 

Poseban segment Vanjekovog stvaralaštva predstavlja ciklus od 36 slika pod nazivom „Pendžeri prijateljstva“, koje je umetnik posvetio svojim prijateljima slikarima, istoričarima umetnosti i radnicima u kulturi koji su davali doprinos nastanku i razvoju likovnog života u Zrenjaninu.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Svoju poslednju samostalnu izložbu Tivadar Vanjek je imao u Grafičkom kolektivu u Beogradu aprila 1981. godine. Bilo je to na istom mestu na kome se prvi put predstavio publici 1958. godine. Slike su po zatvaranju izložbe vraćene u Zrenjanin. Njihov autor je bio na lečenju u Kliničkom centru u Ljubljani gde je preminuo 29. maja.

 

Sahranjen je 1. juna 1981. na Katoličkom groblju u Zrenjaninu.

 

atelje tivadara vanjeka
Atelje Tivadara Vanjeka

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz