• Jovan Njegović Drndak dobitnik prve nagrade Fotokluba Zagreb

    Član Udruženja novinara Srbije i urednik fotografije u listu „Zrenjanin“ Jovan Njegović Drndak dobitnik je prve nagrade Fotokluba Zagreb. Njemu je nagrada uručena na Dan grada Zagreba, 31. maja, prilikom svečanog otvaranja izložbe članova Fotokluba Zagreb.   Od 300 fotografija pristiglih na konkurs, prva nagrada je pripala fotografiji pod nazivom „Posavec“. Na njoj je portret […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Jovan Njegović Drndak dobitnik prve nagrade Fotokluba Zagreb

    Član Udruženja novinara Srbije i urednik fotografije u listu „Zrenjanin“ Jovan Njegović Drndak dobitnik je prve nagrade Fotokluba Zagreb. Njemu je nagrada uručena na Dan grada Zagreba, 31. maja, prilikom svečanog otvaranja izložbe članova Fotokluba Zagreb.

     

    Od 300 fotografija pristiglih na konkurs, prva nagrada je pripala fotografiji pod nazivom „Posavec“. Na njoj je portret velikog majstora jugoslovenske i hrvatske fotografije Ivana Posaveca. Reklo bi se prva fotografija za fotografa, i to dvostruko – fotografa na fotografiji i autora te fotografije Jovana Njegovića Drndaka, inače rođenog Zagrepčanina.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Jun je mesec koji donosi brojne radosti, a jedna od njih sigurno je „Noć knjige“

     

    Selektor radova bio je profesor fotografije Vladimir Šimunić, koji je odabrao nagrađene i pohvaljene fotografije. Nagrade je dodelio predsednik Fotokluba Zagreb Hrvoje Mahović.

     

    – Moji počeci u fotografiji vezani su za Grad Zagreb, za neki fotografski i umetnički milje u kome sam odrastao uz mog oca Vojslava. On se družio sa Lesiakom, Brankom Lušem, između ostalih i sa Ivanom Posavecom. Fotoklub Zagreb je osnovan 1892. godine i ima posebnu važnost za očuvanje i održivost fotografije, i to ne samo u Hrvatskoj. Uticaj kluba oslikavao se i na ceo region. U prošlosti, treba li podsetiti, članovi ovog kluba bili su, između ostalih, Vojislav Marinković i Branibor Debeljković, koji su kasnije osnovali Klub fotoamatera „Beograd“ – izjavio je Jovan Njegović Drndak.

     

    ivan posavec
    Nagrađena fotografija

     

    Svetlost uvek pronađe svoj put

     

    On je rekao da mu je posebna čast biti delom fotografske zajednice koja traje i neguje fotografiju na najbolji način. Naročito ako je to u njegovom rodnom gradu i na Dan grada Zagreba.

     

    – Ivan Posavec i ja smo se sreli posle mnogo godina. Za mene lično, bio je to emotivan susret koji se, kroz priču, u jednom trenutku našao i u objektivu fotoaparata. Reklo bi se slučajno, mada u fotografiji nema slučajnosti. Ranije, a to ranije bilo je pre nekih tridesetak godina, pokazivao bih Ivanu neke moje početničke radove. Zauzvrat sam dobijao pitanja: „Zašto si to tako snimio, šta si hteo reći fotografijom“? Tada me je to zbunilo. Mislio sam – tu je slika, ona je sve rekla. Kasnije ću, kroz neko fotografsko sazrevanje, pronalaziti odgovore sa više ili manje uspeha. A reklo bi se da je i ova Ivanova fotografija i odgovor i pitanje, fokusirano vreme u liku umetnika – objasnio je Njegović Drndak.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    On je dodao da za njega ova nagrada ima posebnu važnost.

     

    – Uprkos nekim teškim i mračnim trenucima, svetlost uvek pronađe svoj put – dodao je Jovan Njegović Drndak.

     

    Alisa Junuzović

     

    jovan njegović drndak
    Foto: Alisa Junuzović

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura