Kultura Vesti Zrenjanin

Izložba „Sećanje“ povodom obeležavanja 78 godina od deportacije Jevreja

sećanje

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u petak, 16. avgusta, s početkom u 11 časova, svečano će biti otvorena izložba pod nazivom „Sećanje“. Ova izložba predstavlja prateći program komemoracije, odnosno obeležavanja 78-godišnjice deportacije zrenjaninskih Jevreja.

 

Okosnicu izložbe čine panoi sa spiskovima stradalih, preuzeti iz knjige Pavla Šozbergera „Jevreji u Vojvodini“. Oni su dopunjeni arhivskom građom Jevrejske opštine Zrenjanin i Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu. Zamisao je da se više ne govori o broju 1280, koliko je zrenjaninskih Jevreja stradalo, već da svaka žrtva uz dužno poštovanje dobije svoje ime i prezime.

 

Pročitajte još: Ambasador Srbije otvorio izložbu posvećenu srpskim ilustratorima

 

Drugi deo izložbe posvećen je zrenjaninskoj sinagogi. Ova građevina je srušena aprila 1941. godine, odmah nakon ulaska nemačkih okupacionih snaga u grad. Time je pitanje Jevreja rešeno. Banat je postao prva oblast u Evropi koja je bila „očišćena“, budući da su banatski Jevreji iste godine ili tokom 1942. stradali na Sajmištu i u logoru Topovske šupe.

 

Autorka izložbe je Biljana Dimkić Krčmar, kustos – istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba „Sećanje“ će biti dostupna publici do 9. septembra.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM