Kultura Vesti Zrenjanin

Izložba “Rat i humor 1914 – 1918” od naredne nedelje u muzeju

izložba rat i humor

Izložba “Rat i humor 1914 – 1918” biće postavljena za publiku u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od 26. avgusta.

 

Izložba se realizuje u saradnji Instituta za istoriju oglašavanja i zrenjaninskog muzeja. Autorski tim čine Vladimir Čeh, prof. dr Milan Ristović i dr Nataša Jovanović, u saradnji sa Prvoslavom Plavšićem, uz svesrdnu pomoć Miloša Ristovića i timova Alma Quatro, Beoexpo i Digital Mind. Nadležni kustos je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

 

Podršku realizaciji izložbe pružila je Ambasada SAD.

 

Izložba “Rat i humor 1914 – 1918” biće otvorena do 24. septembra, a ulaz je slobodan.

 

Izložbu čini retko viđena originalna građa

 

Postavka prikazuje kako je u štampanim medijima u Prvom svetskom ratu korišćen humor kao delotvorno propagandno sredstvo namenjeno mobilisanju javnosti. Veoma efikasno sredstvo koje lako i brzo izaziva emocije, humor je bitan element u komunikaciji sa populacijom. Namenjen je skretanju pažnje (informacija) ili njenom preusmeravanju (manipulacija). U Velikom ratu korišćen je u svim verbalnim (ironija, sarkazam, satira, parodija) i vizuelnim formama (karikatura, strip), u svim raspoloživim medijima tog doba: letak, plakat, razglednica, časopisi, novine i drugo, u štampanom i rukopisnom izdanju.

 

Prikazani artefakti na izložbi su posmatrani kao istorijski dokumenti, bez vrednovanja ideja koje prenose, iz političkog, vojnog, društvenog ili nacionalnog aspekta. Posmatrani su kao komunikacione alatke, kao primeri na koje su načine iste teme saopštavane u različitim kulturama zbog ostvarenja istih ciljeva.

 

Izložbu čini retko viđena originalna građa Narodne biblioteke Srbije, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” i Instituta za istoriju oglašavanja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Posmatrači: Izložba grafika Suzane Vučković biće otvorena u četvrtak

 

Na izložbi je dat pregled kako su rat videli satirični časopisi u Austriji, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Italiji, Kanadi, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj i, naravno, u Srbiji.

 

Posetioci će moći da se upišu u „Knjigu utisaka” rukom, tastaturom ili „selfi snimkom” na izabranu antiratnu razglednicu. Jednim „klikom” će moći da je pošalju direktno sa kompjutera u željeno poštanske sanduče, odštampanu na kartonu sa nalepljenom prigodnom („privatnom“) markom koju je povodom izložbe izdala Pošta Srbije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM