• Izložba „Prva srpska dobrovoljačka divizija“ od 17. novembra u muzeju

    Izložba „Prva srpska dobrovoljačka divizija“ biće dostupna za posetioce od 17. novembra u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Nadležna kustoskinja je Vladislava Ignjatov.   Izložba je nastala 2016. povodom stogodišnjice od formiranja te divizije, zahvaljujući grupi autora iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda. Govori o nastanaku i ratnom putu divizije, koja […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Izložba „Prva srpska dobrovoljačka divizija“ od 17. novembra u muzeju

    Izložba „Prva srpska dobrovoljačka divizija“ biće dostupna za posetioce od 17. novembra u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Nadležna kustoskinja je Vladislava Ignjatov.

     

    Izložba je nastala 2016. povodom stogodišnjice od formiranja te divizije, zahvaljujući grupi autora iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda. Govori o nastanaku i ratnom putu divizije, koja je formirana daleko od svoje otadžbine, u Rusiji, u proleće 1916.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninci nastupili na Omladinskom horskom festivalu (Video)

     

    Izložba govori o srpskom dobrovoljačkom pokretu u Prvom svetskom ratu i njegovim akterima – dobrovoljcima. Oni su se u srpskoj vojsci našli po sopstvenom izboru iz patriotskih i nacionalnih pobuda, ali je u fokusu istraživanja bila Prva srpska dobrovoljačka divizija.

     

    Na oko 40 panoa predstavljeni su tekstovi o nastanku Prve srpske dobrovoljačke divizije, ratne karte koje prikazuju njen raspored i dejstva, karte rasporeda i dejstava protivničkih jedinica, fotografije i spiskovi pripadnika te divizije, odlikovanja koja su im dodeljena, ratna groblja na kojima su sahranjeni, spomenici koji su im posvećeni i drugo.

     

    Izložba će biti dostupna posetiocima do kraja godine.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin