Kultura Vesti Zrenjanin

Izložba “Prva srpska dobrovoljačka divizija” od 17. novembra u muzeju

prva srpska dobrovoljačka divizija

Izložba “Prva srpska dobrovoljačka divizija” biće dostupna za posetioce od 17. novembra u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Nadležna kustoskinja je Vladislava Ignjatov.

 

Izložba je nastala 2016. povodom stogodišnjice od formiranja te divizije, zahvaljujući grupi autora iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda. Govori o nastanaku i ratnom putu divizije, koja je formirana daleko od svoje otadžbine, u Rusiji, u proleće 1916.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninci nastupili na Omladinskom horskom festivalu (Video)

 

Izložba govori o srpskom dobrovoljačkom pokretu u Prvom svetskom ratu i njegovim akterima – dobrovoljcima. Oni su se u srpskoj vojsci našli po sopstvenom izboru iz patriotskih i nacionalnih pobuda, ali je u fokusu istraživanja bila Prva srpska dobrovoljačka divizija.

 

Na oko 40 panoa predstavljeni su tekstovi o nastanku Prve srpske dobrovoljačke divizije, ratne karte koje prikazuju njen raspored i dejstva, karte rasporeda i dejstava protivničkih jedinica, fotografije i spiskovi pripadnika te divizije, odlikovanja koja su im dodeljena, ratna groblja na kojima su sahranjeni, spomenici koji su im posvećeni i drugo.

 

Izložba će biti dostupna posetiocima do kraja godine.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM