• Izložba posvećena Todoru Manojloviću otvorena u Morahalomu

    Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin, posvećena Todoru Manojloviću, otvorena je u Srpskom kulturnom centru „Kolo“ u Morahalomu, u Mađarskoj.   Izložba o Todoru Manojloviću (1883 – 1968), znametnitom srpskom književniku, teoretičaru, dramskom piscu i likovnom kritičaru, priređena je povodom Dana državnosti Republike Srbije. Pred publikom će biti do kraja marta. Ovo je peto gostovanje ove izložbe […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Izložba posvećena Todoru Manojloviću otvorena u Morahalomu

    Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin, posvećena Todoru Manojloviću, otvorena je u Srpskom kulturnom centru „Kolo“ u Morahalomu, u Mađarskoj.

     

    Izložba o Todoru Manojloviću (1883 – 1968), znametnitom srpskom književniku, teoretičaru, dramskom piscu i likovnom kritičaru, priređena je povodom Dana državnosti Republike Srbije. Pred publikom će biti do kraja marta. Ovo je peto gostovanje ove izložbe u Mađarskoj, od 2017. godine do danas. Izložbu je priredila Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti, koja se prisutnima i obratila u ime Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Publici u Morahalomu premijerno je prikazan i dokumentarni film „Dragiša Brašovan: Majstor scenografije života”. Film je posvećen jednom od najvećih srpskih arhitekata i njegovom opusu na području srednjeg Banata.

     

    Dragiša Brašovan (1887-1965) bio je pionir moderne srpske arhitekture, član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata i Srpske akademije nauka i umetnosti. Film je realizovao Narodni muzej Zrenjanin u saradnji i izvršnoj produkciji Udruženja „Pečat“, i uz podršku Udruženja „Baštinar“. Finansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta „Realizacija stalne postavke u depandansu kuće Slavka Županskog“.

     

    O delu Dragiše Brašovana u filmu govore profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Kadijević, heraldičar i arhitekta Dragomir Acović, konzervator – istoričar umetnosti Bojan Kojičić i kustos Narodnog muzeja Zrenjanin Dejan Vorgić.

     

    izložba o todoru manojloviću

     

    Promocija kataloga o dr Slavku Županskom

     

    U SKC „Kolo“ u Morahalomu upriličena je i promocija kataloga o dr Slavku Županskom (Melenci, 1889 — Zrenjanin, 1959). Županski je bio srpski i jugoslovenski političar i osnivač Srpskog narodnog veća u Velikom Bečkereku 31. oktobra 1918. godine. Kuća u kojoj je on živeo i radio, inače, lani je postala depandans Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Pročitajte još: Radivoj Šajtinac dobitnik Nagrade Fonda „Todor Manojlović“ za 2019.

     

    Objavljen je i katalog posvećen ovoj kući i ljudima koji su u njoj živeli. Time je ovaj objekat dobio svojevrsnu ličnu kartu. Katalog je realizovao Narodni muzej Zrenjanin uz finansijsku potporu Ministarstva kulture i informisanja i pomoć kolega iz drugih institucija kulture.

     

    Predstavnici Srpskog kulturnog centra „Kolo“ izrazili su želju da se saradnja sa Narodnim muzejom Zrenjanin uspešno nastavi. Naročito zbog činjenice da je 2020. označena kao godina saradnje SKC „Kolo” sa Zrenjaninom.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura