Kultura Vesti Zrenjanin

Izašao iz štampe književni zbornik „Adrese iz Srednjeg Banata“

adrese iz srednjeg banata

Ovih dana je, u izdanju časopisa „Ulaznica“ i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, izašao iz štampe književni zbornik „Adrese iz Srednjeg Banata“.

 

Ostvarena u saradnji sa Srednjobanatskom književnom zajednicom, ova publikacija donosi eseje, pesme, prozu, odlomke iz romana… Sadrži i putopise, studije i prikaze preko pedeset autora koji žive ili su poreklom iz srednjobanatske regije. Pisci, profesori, novinari, doktoranti iz Nove Crnje, Novog Bečeja, Sečnja, Žitišta i Zrenjanina, kao i autori iz ove regije koji žive u drugim gradovima, našli su se po prvi put, u ovom obimu, između korica časopisa „Ulaznica“ i ove publikacije.

 

Ovaj separat/zbornik savremenih srednjobanatskih autora, njihova zajednička prezentacija, posle dugog vremena nastavlja niz sličnih edicija koje postoje u hronici banatskog izdavaštva. Te prethodne knjige/plakete/separati nagoveštavale su pojavu budućih značajnih, čak velikih pisaca. I njihovih samostalnih izdanja. Zrenjaninski „Klub mladih pisaca“ (osnovan 1964) u svojim brošurama „Na sunčanoj strani zemlje“ i  „Tišina govori o ljudima“, a pogotovo „Pamfletima“ (1968), najavio je jednog Peru Zupca, Vujicu Rešin Tucića, Vojislava Despotova, Jovicu Aćina, Radivoja Šajtinca i mnoge druge. Ti pomalo „gerilski“ izdavački poduhvati tadašnjih mladih Zrenjaninaca kao da su krunisani pokretanjem časopisa „Ulaznica“. Reč je o časopisu koji je već decenijama globalni i dragoceni stožer banatske literature. Časopisu u čijim se koricama, danas i ovde, pojavljuje ovaj separat/zbornik.

 

Most kroz vreme i stilove

 

Ova panorama literarnih radova donosi i niz kreativnih imena. Ona se nisu do sada pojavljivala na javnoj sceni. Takođe, afirmiše pomalo zapostavljene književne žanrove kao što su kritika, esejistika ili polemički tekstovi. Inače, u zborniku „Adrese iz Srednjeg Banata“ postoji impresivan stvaralački luk ostvarenja. Od „klasika“ Ivana Ivanjija do talentovanih srednjoškolaca. Ovo je most kroz vreme, stilove, poetike, u kome jedni svedoče o visokim  kreativnim i kulturološkim ostvarenjima, dok drugi označavaju buduću umetničku vitalnost srednjeg Banata. Svi oni zajedno tvore ovo izdanje kao literarni polog današnjeg vremena čitalačkim generacijama.

 

Ovu panoramu zavičajnog književnog stvaralaštva je priredio Zoran Slavić, koji je i predsednik Srednjobanatske književne zajednice.

 

Pročitajte još: IN MEMORIAM: Posle duge i teške bolesti preminuo Vladimir Grubanov

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz