Kultura Vesti Zrenjanin

IN MEMORIAM: Posle duge i teške bolesti preminuo Vladimir Grubanov

vladimir grubanov

Vladimir Grubanov, bivši direktor Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, preminuo je danas posle duge i teške bolesti.

 

Vladimir Grubanov (1946–2019) jedna od najistaknutijih ličnosti pozorišnog života Srbije, prevashodno u oblasti lutkarskog stvaralaštva. Rođen je 11. maja 1946. godine u Zrenjaninu, gde se i školovao. U Narodno pozorište „Toša Jovanović“ stiže 1978. godine. Došao je kao već uspešan organizator kulturnih aktivnosti i pokretač manifestacija posvećenih afirmaciji stvaralaštva mladih. Od 1980. preuzima rukovodstvo nad Lutkarskom scenom zrenjaninskog pozorišta.

 

Njegov visok profesionalni nivo, specifična lutkarska estetika, nepresušna inspiracija i velika energija uticale su na to da zrenjaninska Lutkarska scena izraste u jedno od najznačajnijih pozorišta u Evropi. Time je svrstala lutkarsko pozorište Vojvodine i Srbije u rang umetnosti vodećih evropskih zemalja. Nagrade sa brojnih međunarodnih i domaćih festivala pokazatelj su uspešnosti promocije srpskog pozorišnog stvaralaštva kroz nastupe u Holandiji, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

 

Kao umetnički direktor, rukovodilac i kreator odnosa sa javnošću, Vladimir Grubanov je dao ogroman doprinos ugledu svoje Lutkarske scene na internacionalnoj sceni. Na specifičan i prepoznatljiv način utisnuo je jedinstven i snažan pečat u pozorišni život Srbije. To je učinio kroz nastupe na BITEF-u, Sterijinom pozorju, Trienalu evropskog lutkarstva u Pečuju (Mađarska), „Zlatnom Delfinu“ u Varni (Bugarska), Svetskom festivalu lutkarstva u Atini (Grčka)… Kao i mnogim drugim reprezentativnim pozorišnim festivalima u Evropi.

 

Vladimir Grubanov je bio jedinstven po mnogo čemu

 

Vladimir Grubanov je biran u najznačajnije forume vezane za delatnosti pozorišta. Biran je u Izvršni odbor Saveza dramskih umetnika Srbije, Predsedništvo Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, Predsedništvo međunarodne asocijacije lutkara UNIMA. Bio je stručni konsultant za formiranje lutkarskog pozorišta Kosova i Metohije po preporuci Ministarstva kulture Republike Srbije. Bio je i član organizacionih odbora brojnih međunarodnih i domaćih festivala.

 

Mnogo je pozorišnih centara u Evropi u kojima njegovo ime znači više od poštovanog gosta. Kreativnošću i znanjem, fleksibilnošću i htenjem, nesalomivom voljom i energijom, potpunom pripadnošću svetu pozorišne umetnosti u neprekidnom nizu od 30 godina ostavio je antologijske predstave, nisku od 324 nagrade, i mnogo mladih glumaca. Učestvovao je u konstituisanju brojnih prestižnih festivala pozorišta za decu, ali je i velik deo sebe ugradio u nove prijatelje i poštovaoce srpskog teatra i države Srbije. Jedinstven po mnogo čemu, pomerao je granice, istraživao i oblikovao deo modernog srpskog teatra, dovodeći ga u ravan najznačajnijih u evropskim razmerama.

 

Vladimir Grubanov biće sahranjen u subotu, 12. oktobra, u 15 časova, na Katoličkom groblju u Zrenjaninu (Kalvarijska ulica). Komemoracija će se održati istog dana, u 13 časova, u velikoj sali Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.