• Ivana Damjanov Ilić dobitnica godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine

    Mlada pijanistkinja Ivana Damjanov Ilić, koja je rođena u Zrenjaninu 1999. godine, dobitnica je godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“.   Kulturni centar Vojvodine je i ove godine dodelio nagrade iz oblasti kulture u četiri kategorije.   Nagradu „Iskre kulture“, koja se dodeljuje za savremeno stvaralaštvo mladom autoru do 35 godina, dobila je Ivana […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Ivana Damjanov Ilić dobitnica godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine

    Mlada pijanistkinja Ivana Damjanov Ilić, koja je rođena u Zrenjaninu 1999. godine, dobitnica je godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

     

    Kulturni centar Vojvodine je i ove godine dodelio nagrade iz oblasti kulture u četiri kategorije.

     

    Nagradu „Iskre kulture“, koja se dodeljuje za savremeno stvaralaštvo mladom autoru do 35 godina, dobila je Ivana Damjanov Ilić.

     

    „Iako veoma mlada, ona do sada ima impresivne umetničke reference. Nastupala je u najznačajnijim kulturnim centrima i salama širom Srbije, u Rumuniji, Nemačkoj, Italiji, Malti, Austriji, Francuskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj… Takođe je snimala za RTV i RTS. Nastupala je na značajnim festivalima, ali i na humanitarnim koncertima“, navodi se u obrazloženju odluke.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninka Ana Avramov u Berlinu piše poeziju i snima nove pesme

     

    Od brojnih izuzetnih umetničkih referenci komisija je posebno izdvojila nastup sa čuvenim violinistom Romanom Simovićem i čelistom Draganom Đorđevićem na Kolarcu, četiri nastupa sa orkestrom na Koncertnoj turneji (Debrecin, Budimpešta, Balaton, Ljubljana) kao solista sa World Youth Orchestra i legendarnim pijanistom i dirigentom Tamašom Vašarijem, a zatim tri nastupa kao soliste sa Zrenjaninskim kamernim orkestrom (turneja: Temišvar, Zrenjanin, Novi Sad) i kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti Novi Sad.

     

    Dobitnica je nagrade za najbolji resital i najboljeg učesnika festivala Nei Suoni dei Luoghi u Italiji (Udine).

     

    godišnja nagrada kulturnog centra vojvodine
    Foto: Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“

     

    Upisala Akademiju umetnosti dve godine pre svoje generacije

     

    Ivana Damjanov Ilić je rođena u Zrenjaninu 1999. godine. Klavir je počela da svira sa tri godine, a tokom ukupnog školovanja osvojila je preko 70 prvih nagrada. Kao izuzetan talenat upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, dve godine pre svoje generacije, a studije završila u rekordnom roku za samo tri godine. Univerzitet u Novom Sadu je Ivanu proglasio za studenta generacije iz oblasti umetnosti 2019. godine. Takođe joj dodelio i nagradu za izuzetne uspehe na međunarodnim takmičenjima.

     

    Trenutno je apsolvent master studija i angažovana je kao saradnica u nastavi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Katedri za klavir.

     

    Komisija je jednoglasno zaključila da vanserijske umetničke reference pijanistkinju Ivanu Damjanov Ilić svrstavaju u vodeće umetnike svoje generacije. Svojim kontinuiranim umetničkim aktivnostima i fascinantnim brojem nagrada na međunarodnim konkursima u prethodnih nekoliko godina, ona je značajno obogatila ne samo kulturni život u našoj zemlji, već je značajno doprinela i promociji naše kulture u inostranstvu.

     

    Komisija jednoglasno smatra da će joj nagrada „Iskra kulture“ biti podrška da dalje rasplamsa svoje buduće umetničke aktivnosti.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura