Kultura Vesti Zrenjanin

Iz štampe izašao “Književni kuvar ili jestiva književnost” Voje Despotova

književni kuvar ili jestiva književnost

Iz štampe je izašla knjiga “Književni kuvar ili jestiva književnost” Vojislava Despotova, u izdanju Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina.

 

Time je zrenjaninska biblioteka, nakon “Izabranih dela” Voje Despotova, nastavila s objavljivanjem dela jednog od najvažnijih autora takozvane “vojvođanske avangarde”.

 

PROČITAJTE JOŠ: Srednjoškolci iz Zrenjanina nastupili na Omladinskom horskom festivalu

 

“Književni kuvar ili jestiva književnost” je knjiga koju je Vojislav Despotov pripremao objavljujući kuvarske odlomke iz svojih mnogobrojnih lektira. Nešto od tih “recepata” izašlo je u “Nezavisnim” tokom 1997. godine, a deo se sada prvi put objavljuje zahvaljujući porodici Despotov.

 

U knjizi se mogu naći i recepti iz dela Kurta Vonegata, Šarla Bodlera, Biblije, Milorada Pavića i mnogih drugih.

 

Premda deluju neverovatno, recepti su praktični, duhoviti, praćeni odgovarajućim citatom iz književnog dela. Ne treba napominjati da bi ih valjalo i isprobati.

 

Ovaj neobični kuvar ilustrovala je dizajnerka Nela Tatalović, a recenziju je maestralno i u svom duhu ispisao Dušan Pop Đurđev.

 

književni kuvar ili jestiva književnost

 

Vojislav Despotov je rođen 3. novembra 1950. godine u Zrenjaninu. Studirao je opštu književnost i teoriju književnosti, kao i nemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Pisao je pesme, priče, romane, eseje, kritike, TV i radio drame, prevodio sa slovenačkog, nemačkog i engleskog.

 

Umro je u Beogradu, 19. januara 2000. godine.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM