Kultura Vesti Zrenjanin

INTIMNOST NAŠEG DOMA: Izložba slika iz kolekcije Savremene galerije

intimnost našeg doma

Izložba slika iz kolekcije Savremene galerije Zrenjanin, pod nazivom „Intimnost našeg doma“, biće postavljena od ponedeljka, 29. juna, u izložbenom salonu ove ustanove kulture. Izložba autorke Slavice Popov publici će biti dostupna do 2. septembra.

 

Tokom vanrednog stanja prouzrokovanog pandemijom koronavirusa veći deo ljudske populacije našao se zatvoren u svojim domovima. Celokupan život se u proleće 2020. godine preselio u naše kuće. Iako je tehnologija omogućila da se mnogi poslovi, ali i društveni život nesmetano odvijaju, desilo se da ono što je u slikarstvu intimizma na prelazu iz 19. u 20. vek bilo u fokusu, sada postane centar života. U pitanju su porodica i dom koji su u slikarstvu tretirani kao mali narativi.

 

Pročitajte još: Nova knjiga Milana Micića je vredno svedočanstvo o srpskim dobrovoljcima

 

Vekovima su teme kao što su žanr, mrtva priroda, pejzaži i predstave običnih ljudi bili na margini u odnosu na istorijske i religijske teme, kao i na portrete značajnih ljudi. Do uspostavljanja ravnopravnosti ovih tema u slikarstvu kreće krajem 19. veka. Sredinom 20. veka, kada se osnivaju kolonije u Vojvodini, pa tako i kolonija u Ečki 1956. godine, teme pejzaža i mrtve prirode postaju pogodne. Unutar njih se razvija umereni modernizam koji raskida sa doktrinom socijalističkog realizma.

 

Na izložbi “Intimnost našeg doma” predstavljeno 40 radova

 

U kolekciji Savremene galerije, koja se formira uglavnom od radova nastalih u Umetničkoj koloniji Ečka, dominira na delima tema pejzaža. Umetnici u koloniji često su slikali u pleneru i bili usmereni na proučavanje i slikanje predela. Međutim, ova kolekcija sadrži i dela umetnika koji su u koloniji, bez obzira na okruženje, stvarali u skladu sa svojim trenutnim umetničkim istraživanjima. Sadrži i dela koja su za zbirku prinovljena kao poklon Saveznog izvršnog veća 1963. godine, individualnih poklona, putem otkupa sa samostalnih izložbi ili otkupa na konkursu Ministarstva za kulturu i informisanje.

 

Za izložbu “Intimnost našeg doma” odabrano je 40 radova iz kolekcije ove ustanove. Ti radovi su nastali u periodu od 1956. do 2017. godine. Oni nas, kroz pogled kroz prozor, uvode u domove prikazujući mrtve prirode, enterijere, ljude u enterijeru… Prikazuju i neke prizore intimnosti, prijatne i neprijatne tajne, koje se trudimo da sačuvamo od pogleda javnosti, gde dom predstavlja kako sigurno mesto tako i mesto zločina u kom možemo da se suočimo sa različitim mislima, emocijama, duhovnim vrednostima, fizičkim potrebama i zajedničkim aktivnostima sa ukućanima.

 

“Pozivamo vas da posetite izložbu uz pridržavanje svih mera predostrožnosti. Nosite masku i držite socijalnu distancu”, poručuju sugrađanima iz Savremene galerije Zrenjanin.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM