Kultura Vesti Zrenjanin

Hor slavista će na koncertu izvesti ruske i srpske narodne pesme

hor slavista
Foto: Zoran Pavlović

U Kulturnom centru Zrenjanina, u nedelju, 24. novembra, nastupa „Hor slavista“. Koncert počinje u 20 časova, a ulaz je slobodan.

 

Na programu su ruske i srpske narodne pesme, lirske i ljubavne, pesme inspirisane narodnim običajima, pesme iz ratnih vremena, kao i poznate kozačke kompozicije. U okviru programa, publika će imati priliku da čuje glasove ne samo iz raznih gradova Srbije i Republike Srpske, već i iz dalekog Sibira.

 

Ovom prilikom „Hor slavista“ će upoznati publiku sa svojim kolektivom koji već dvanaest godina neguje slovensku kulturu. Pesmom će vas voditi kroz istoriju srpsko-ruskog prijateljstva koje je posebno učvršćeno na teritoriji Vojvodine za vreme ruske emigracije.

 

„Hor slavista“ osnovan je 2007. godine na Filološkom fakultetu, na katedri za Slavistiku, na inicijativu lektorke iz Moskve, profesorke Aleksandre Matrusove. Studentima slavistike vremenom su se, kao ljubitelji muzike slovenskih naroda, pridružili i studenti sa drugih fakulteta. Danas su to profesori stranih jezika, asistenti na fakultetima, prevodioci, i dalje aktivni članovi Udruženja „Hor slavista“.

 

Pročitajte još: ZLI SLIKAR: Samostalna izložba radova Ivana Grubanova

 

Ovaj muzički sastav neguje kulturu i tradiciju, prvenstveno svoje, ali i drugih slovenskih zemalja, te se na njegovom repertoaru, pored srpskih narodnih pesama, nalaze i pesme na ruskom, ukrajinskom, beloruskom, bugarskom, češkom i slovačkom jeziku. Umetnički izraz hora svojim glasovima oplemenjuju novi članovi, mladi ljudi zainteresovani da upoznaju širinu i lepotu slovenske duše.

 

Slavisti su pre dve godine na sceni Ruskog doma proslavili svoj prvi jubilej velikim koncertom povodom desetogodišnjice postojanja. A osim saradnje sa Ruskim domom, hor ostvaruje lepu dugogodišnju saradnju sa ambasadama Rusije, Belorusije, Bugarske, mnogim ustanovama kulture, udruženjima, fakultetima. „Hor slavista“ je predstavljao Srbiju na festivalima u Sankt Peterburgu, Moskvi, Tveru i pevao sa kozačkim ansamblima iz Rusije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM