Kultura Vesti Zrenjanin

Hor „Beogradski Madrigalisti“ izvešće u Zrenjaninu oko 15 kompozicija

beogradski madrigalisti

Koncert hora „Beogradski Madrigalisti“ biće održan u subotu, 4. januara, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.

 

Hor nastupa u okviru programa pod nazivom „Božićna muzika evropskih naroda“ i izvešće oko 15 kompozicija. Horom diriguje Aleksandar Brujić.

 

Koncert počinje u 19 časova, a organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i javnog informisanja Republike Srbije. Ulaz je slobodan.

 

Pročitajte još: Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti audiovizuelne kulture

 

Hor „Beogradski Madrigalisti“ je osnovan 1951. godine. Osnivač i dirigent hora Milan Bajšanski formirao je novi horski ansambl koji je negovao jednu novu vrstu muzike. Tu su, pre svega, madrigali, moteti, renesansna i barokna muzika engleskih, francuskih, italijanskih i nemačkih majstora, duhovne kompozicije domaćih i stranih autora, nacionalni repertoar, ali i savremene kompozicije i njihova moderna stremljenja.

 

Među osvojenim priznanjima se posebno ističu prve nagrade u Arecu, Langolenu, Peruđi, Bratislavi i Brnu.

 

U ovom izuzetno plodnom periodu Madrigalisti su nastupali u Parizu, Nemačkoj, nekadašnjem SSSR-u (Moskva, Lenjingrad, Vilnus i Tbilsij), Belgiji, Rumuniji, Holandiji, Danskoj, Bugarskoj, ali i na Dubrovačkim letnjim igrama, Ohridskom letu, BEMUS-u, Niškim horskim svečanostima, NOMUS-u, Mokranjčevim danima, Brankovom kolu i mnogim drugim renomiranim festivalima u zemlji i inostranstvu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM