• Gitarista Rastko Marinković došao iz Beča da sa nama podeli najlepše emocije

    Rastko Marinković, student Univerziteta za muziku i scenske umetnosti iz Beča, jednog od najprestižnijih svetskih državnih fakulteta, nastupiće u sredu, 19. aprila, u 19 časova, u koncertnoj sali Muzičke škole „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. Marinković će na gitari izvesti čuvene latinoameričke kompozicije, dela kompozitora Heitora Vilja Lobosa, Astora Pjacole i Hoakina Rodriga. Ulaz je slobodan. […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Gitarista Rastko Marinković došao iz Beča da sa nama podeli najlepše emocije

    Rastko Marinković, student Univerziteta za muziku i scenske umetnosti iz Beča, jednog od najprestižnijih svetskih državnih fakulteta, nastupiće u sredu, 19. aprila, u 19 časova, u koncertnoj sali Muzičke škole „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. Marinković će na gitari izvesti čuvene latinoameričke kompozicije, dela kompozitora Heitora Vilja Lobosa, Astora Pjacole i Hoakina Rodriga. Ulaz je slobodan.

     

    Rastko Marinković studira u glavnom gradu Austrije, u klasi profesorke Margarite Garsije Eskarpa, jedne od najpoznatijih svetskih gitaristkinja. Srednju muzičku školu, na odseku gitara, završio je u klasi profesora Pavla Kirćanskog, a nižu u klasi profesora Ognjena Cvekića.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninska slikarka Andrea Ivanović Jakšić imala prvu samostalnu izložbu u Beču

     

    – Koncert će biti održan na moju inicijativu. Zamišljeno je da bude iz dva dela, od kojih će prvi deo biti solistički, dok u drugom sledi program uz klavirsku pratnju profesorke Jelene Ninković, jednog od najboljih korepetitora sa kojima sa sarađivao. Ona je pratila razne instrumente, ali je rekla da posebno uživa da prati moj program koji je baziran na flamenku. Ovog puta ću izvoditi jedno od najpoznatijih orkestarskih dela za gitaru, čiji je kompozitor Hoakin Rodrigo. Biće to nešto nesvakidašnje, jer se ovakvi koncerti uglavnom izvode na velikim scenama i retko se čuju u Srbiji. Publika u Zrenjaninu do sada nije imala prilike ovo da čuje uživo. U pitanju je nešto potpuno novo za naš grad – izjavio je za portal zrenjaninski.com Rastko Marinković, koji se ujedno zahvalio Kulturnom centru Zrenjanina jer je obezebedio deo sredstava za troškove.

     

    rastko marinković
    Foto: Dragiša Nadlački

     

    Univerzitet u Beču jedan veliki prozor ka svetu

     

    Rastko je student druge godine na čuvenom bečkom univerzitetu. Prethodno je, preko drugara koji studira u austrijskoj prestonici, stupio u kontakt sa profesorom Alvarom Pijerijem, velikim svetskim imenom, do kojeg je izuzetno teško doći. Profesor je video snimke Rastkovih nastupa i zakazao onlajn konsultacije. Posle priprema, mladi umetnik je položio prijemni ispit i za godinu dana savladao nemački jezik, koji mu je do tada bio potpuna nepoznanica.

     

    – Velika je čast školovati se na takvom univerzitetu, zato što smo uvek u centru dešavanja. Beč je glavni grad i jedna od evropskih prestonica kulture. Velika svetska imena predaju na tom univerzitetu i svaki profesor ima zavidnu karijeru. Samo jedna zanimljivost – profesor violončela je, recimo, imao priliku da svira na instrumentu čija je vrednost 16 miliona evra – navodi Rastko.

     

    Kao pozitivnu stranu studiranja na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti navodi i to što se mladim umetnicima omogućava da nastupaju širom Evrope.

     

    – Već sam imao nastupe po Beču, a kada se vratim tamo, čekaju me još dva. Naš univerzitet je jedan veliki prozor ka svetu i pruža nam ogromnu šansu da se izgradimo kao vrhunski solisti. Na fakultetu sviramo sa različitim ansamblima, a ja trenutno sviram u duetu sa violom – ističe naš sagovornik.

     

    rastko marinković
    Foto: Dragiša Nadlački

     

    Rastko ne prenosi ton preko gitare nego emociju

     

    Profesori su, ocenjujući Rastkov pristup muzici, naglasili da on izlazi van nekih zacrtanih okvira i da kompozicije izvodi na svoj način.

     

    – Jednostavno, svi moramo da imamo svoj pečat, stil, način izvođenja. Jedan od profesora je prokomentarisao da ja ne prenosim ton preko gitare nego emociju. Mnogi su navikli da je gitara tih instrument. To je, zapravo, instrument na kom možeš napraviti mnogo boja. Koncert za gitaru i orkestar je pisan pod uticajem flamenka i to se svira nekako bez pardona, „prljavo“ – objašnjava Rastko.

     

    Prema njegovom mišljenju, muzika je prefinjena stvar i muzičari ljudima ne prodaju ton ili melodiju, već celokupan efekat.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Koncert se ne komentariše odmah po njegovom završetku, već tek kad prođe deset – petnaest minuta. Ono što tada osećaš je ono što mi zapravo prenosimo. Lekar ljudima prodaje zdravlje, vojska i policija prodaju bezbednost državi, a mi prodajemo emociju. To je nešto neopipljivo, što svako od nas drugačije doživi. Mi muzičari imamo jedan naš mali prozor. Svaki put kada nastupamo taj prozor se otvara i tada publika može da vidi šta se nalazi iza njega, koje emocije. Po završetku koncerta, prozor se zatvara i ono što ljude navodi da dođu i na sledeći koncert jeste to što ih zanima šta će onda naći iza prozora – završava razgovor Rastko Marinković.

     

    rastko marinković

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura