Kultura Vesti Zrenjanin

GALERIJA I TALIJA: Počeci izložbene delatnosti Savremene galerije

galerija i talija
Jovan Bijelić - "Motiv iz Bosne"

U ponedeljak, 8. jula, biće otvorena izložba pod nazivom “Galerija i Talija: Počeci izložbene delatnosti Savremene galerije Zrenjanin (1956–1963) – izložbe u foajeu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu”. Izložba, čija je autorka Slavica Popov, biće otvorena u 20 časova, u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

 

Izložba istražuje aktivnu izlagačku delatnost Savremene galerije u Zrenjaninu u foajeu pozorišta u Zrenjaninu. Ona se odnosi na period od nastanka umetničke kolonije u Ečki 1956. do dobijanja izložbenog salona u Zrenjaninu 1964. godine. Ova izlagačka delatnost je nagovestila pravac formiranja umetničke zbirke ove ustanove.

 

Prateći trend koji su Beogradsko dramsko pozorište i Srpsko narodno pozorište počeli da praktikuju, da u okviru premijere neke predstave otvore i likovnu izložbu, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu je 1956. godine otvorilo vrata svog foajea za tu namenu. Na osnovu dostupne građe, novinskih tekstova i retkih sačuvanih kataloga izložbi sastavlјen je hronološki popis od 29 izložbi. One su realizovane u periodu od 1956. do 1963. godine.

 

Pročitajte još: KNJIGA ZA VIKEND: Aleksandra Brustul preporučuje našim čitaocima

 

Na izložbi „Galerija i Talija“ će biti predstavlјeno 30 radova. Ovi radovi su uglavnom bili izlagani na izložbama u foajeu pozorišta, a zatim prinovlјeni za zbirku Savremene galerije Zrenjanin.

 

Ovom izložbom obeležava se jubilej 55 godina postojanja salona Savremene galerije Zrenjanin na adresi Trg slobode 7.

 

Tokom trajanja izložbe „Galerija i Talija“, svakog petka, od 19 do 20 časova, u salonu Savremene galerije Zrenjanin održavaće se besplatne likovne radionice za decu koje će voditi Jelica Milivojev, primenjeni umetnik.

 

Izložba će biti postavlјena do 31. avgusta.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM