Kultura Vesti Zrenjanin

GALERIJA I TALIJA: Počeci izložbene delatnosti Savremene galerije

galerija i talija
Jovan Bijelić - "Motiv iz Bosne"

U ponedeljak, 8. jula, biće otvorena izložba pod nazivom „Galerija i Talija: Počeci izložbene delatnosti Savremene galerije Zrenjanin (1956–1963) – izložbe u foajeu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu“. Izložba, čija je autorka Slavica Popov, biće otvorena u 20 časova, u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

 

Izložba istražuje aktivnu izlagačku delatnost Savremene galerije u Zrenjaninu u foajeu pozorišta u Zrenjaninu. Ona se odnosi na period od nastanka umetničke kolonije u Ečki 1956. do dobijanja izložbenog salona u Zrenjaninu 1964. godine. Ova izlagačka delatnost je nagovestila pravac formiranja umetničke zbirke ove ustanove.

 

Prateći trend koji su Beogradsko dramsko pozorište i Srpsko narodno pozorište počeli da praktikuju, da u okviru premijere neke predstave otvore i likovnu izložbu, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu je 1956. godine otvorilo vrata svog foajea za tu namenu. Na osnovu dostupne građe, novinskih tekstova i retkih sačuvanih kataloga izložbi sastavlјen je hronološki popis od 29 izložbi. One su realizovane u periodu od 1956. do 1963. godine.

 

Pročitajte još: KNJIGA ZA VIKEND: Aleksandra Brustul preporučuje našim čitaocima

 

Na izložbi „Galerija i Talija“ će biti predstavlјeno 30 radova. Ovi radovi su uglavnom bili izlagani na izložbama u foajeu pozorišta, a zatim prinovlјeni za zbirku Savremene galerije Zrenjanin.

 

Ovom izložbom obeležava se jubilej 55 godina postojanja salona Savremene galerije Zrenjanin na adresi Trg slobode 7.

 

Tokom trajanja izložbe „Galerija i Talija“, svakog petka, od 19 do 20 časova, u salonu Savremene galerije Zrenjanin održavaće se besplatne likovne radionice za decu koje će voditi Jelica Milivojev, primenjeni umetnik.

 

Izložba će biti postavlјena do 31. avgusta.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz