• KNJIGA ZA VIKEND: Aleksandra Brustul preporučuje našim čitaocima

    Knjiga za vikend je rubrika posebno pogodna tokom leta, kada se planiraju godišnji odmori. Ove nedelje preporučujemo vam roman koji može biti zanimljiv i mlađima. Govorimo o romanu „Moja baka vam se izvinjava“ Fredrika Bakmana, o kom je pisala Aleksandra Brustul.   „Knjigu sam dobila na poklon. Neko vreme je stajala netaknuta, jer sam mislila da […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: Aleksandra Brustul preporučuje našim čitaocima

    Knjiga za vikend je rubrika posebno pogodna tokom leta, kada se planiraju godišnji odmori. Ove nedelje preporučujemo vam roman koji može biti zanimljiv i mlađima. Govorimo o romanu „Moja baka vam se izvinjava“ Fredrika Bakmana, o kom je pisala Aleksandra Brustul.

     

    „Knjigu sam dobila na poklon. Neko vreme je stajala netaknuta, jer sam mislila da ne može biti bolja od romana „Čovek po imenu Uve“. Međutim, čim sam započela čitanje shvatila sam da sam je potcenila.

     

    Slobodno mogu reći da je knjiga „Moja baka vam se izvinjava“ bajka za odrasle, ali pogodna za sve uzraste, jer će u njoj svako naći nešto svoje. Drugačija je od mnogih jer je pisana iz ugla devojčice od sedam (skoro osam) godina koja je daleko zrelija od svojih vršnjaka.

     

    Reč je o knjizi koja je zanimljiva za čitanje. Koja tera na suze, ali i na smejanje naglas.

     

    Junakinja je sedmogodišnja devojčica

     

    Elsa je sedmogodišnjakinja drugačija i zrelija od druge dece kojom je okružena. Njena pomalo otkačena, ali predana baka najbolji joj je i jedini prijatelj. Baka se trudi da svet usamljene devojčice ispuni raznim avanturama i pričama iz Zemlje skoro budnih.

     

    Pročitajte još: KNJIGA ZA VIKEND: Aleksandra Idvorjan preporučuje našim čitaocima

     

    Posle bakine iznenadne smrti, Elsa nalazi niz pisama koja moraju biti dostavljena ostalim stanarima iz zgrade u kojoj živi i Elsa. Devojčicin zadatak je da ih uruči primaocima, jer svako pismo predstavlja bakino izvinjenje.

     

    I ne samo to, ta pisma su ujedno i prilika da baka izgradi prijateljske veze između usamljene Else i njenih komšija. Baš kroz ta pisma, devojčica shvata da su izmišljeni likovi iz bakinih priča zasnovani na stvarnim ljudima i stvarnim događajima.

     

    Jedna mala napomena za čitaoce

     

    Početak knjige pomalo je haotičan, pa se se može desiti da neko poželi da odustane od čitanja. Međutim, za tim nema potrebe, jer je knjiga u suštini veoma pitka. I meni je, u početku, bilo teže da ispratim zamršene priče iz Zemlje skoro budnih i da se povežem sa otkačenom, pomalo senilnom Elsinom bakom. U nekom momentu mi se činilo da je tu previše likova. Međutim, nakon bakine smrti, svi sitni, i na oko haotični, delovi, počeli su da se sklapaju u celinu.

     

    Na kraju sam otkrila da su sve bakine ideje i dogodovštine imale razlog i da su priče koje je smišljala za Elsu imale smisla.

     

    Sve u svemu, knjiga je vrlo interesantna i nećete je ispuštati iz ruku.”

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura