Kultura Vesti Zrenjanin

Fototeka u Zrenjaninu – novo odeljenje u ovdašnjem Narodnom muzeju

fototeka

Od pre nekoliko meseci, Narodni muzej Zrenjanin dobio je još jedno zvanično odeljenje. U pitanju je fototeka. Fototekom rukovodi kustos Dušan Marinković.

 

– Mišljenja sam da fototeka mora biti posebno odeljenje, odnosno posebna zbirka. Drago mi je što je muzej prepoznao tu potrebu, pa je nedavno konstituisano novo odeljenje – kaže Dušan Marinković i dodaje da je ovo način da fotografija postane kulturno dobro, što ona i jeste.

 

Fototeka se sastoji od 8.000 negativa, pozitiva i staklenih ploča. Na njima se nalazi istorija grada, arhitektura, ljudi, događaji, privreda…

 

– Nešto od tih fotografija već je viđeno kroz izložbe svih muzejskih odeljenja, ali postoji i deo koji nije obrađen. Na primer, imamo portrete, ali ne znamo ko je na njima. To je posao koji sledi. Zanimljivo je da na fotografijama postoji i istorija muzeja, pa se pripremamo da to prikažemo na nekoj izložbi – ističe Marinković.

 

fototeka

 

Fototeka dragocena i za stručnjake i za obične građane

 

Fotografije koje se nalaze u fototeci muzeja dragocene su i za istraživače i stručnjake, ali i za građane.

 

– Bilo je situacija da dođu potomci i traže fotografije svojih predaka. Veliko je zadovoljstvo kad to pronađem – kaže naš sagovornik.

 

Stare fotografije su, naročito u poslednje vreme, jako interesantne. Posebno privatnim kolekcionarima. Kupuju se i prodaju na buvljacima, preko interneta, a muzej nikad nema dovoljno novca da pokuša da otkupi ono što je vredno.

 

Pročitajte još: Izložba posvećena švedskom diplomati koji je spasao više hiljada Jevreja

 

– Zato nas posebno obraduje kad nam neko pokloni stare fotografije. Tako mi je pre izvesnog vremena jedan Zrenjaninac doneo na poklon staklene ploče koje je našao u rogovima srušene kuće na Berberskom. U pitanju su porodične fotografije, očigledno imućnije porodice, pre Prvog svetskog rata. Mislim da su u strahu njenih vlasnika, nakon rata, staklene ploče završile u rogovima, sakrivene. A onda ko zna šta se desilo posle – kaže Dušan, srećan što je desetak fotografija stare porodice završilo u muzeju, a ne na buvljaku.

 

Osim onoga što se čuva od davnina, novi događaji, nove zgrade, nove izložbe fotografišu se digitalnim aparatima, pa će i to postati deo zbirke. A vremenom, i ovih 8.000 foto eksponata biće digitalizovano i samim tim dostupno svima.

 

fototeka

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.