• Elekova fabrika – 110 godina šećerane u Zrenjaninu

    Izložba „Elekova fabrika – 110 godina šećerane u Zrenjaninu“ biće otvorena u sredu, 18. avgusta, s početkom u 12 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.   Izložba će biti otvorena u sklopu obeležavanja komemoracije povodom osamdesete godišnjice deportacije Jevreja iz Zrenjanina i Banata.   PROČITAJTE JOŠ: Vokalna grupa “Pannonica” prvi rođendan obeležila novim spotom […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Elekova fabrika – 110 godina šećerane u Zrenjaninu

    Izložba „Elekova fabrika – 110 godina šećerane u Zrenjaninu“ biće otvorena u sredu, 18. avgusta, s početkom u 12 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Izložba će biti otvorena u sklopu obeležavanja komemoracije povodom osamdesete godišnjice deportacije Jevreja iz Zrenjanina i Banata.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Vokalna grupa “Pannonica” prvi rođendan obeležila novim spotom (Video)

     

    Organizator je Jevrejska opština Zrenjanin, a autori izložbe su Ferenc Nemet, Anica Draganić i Maria Silađi. Nadležna kustoskinja je Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    elekova fabrika šećera

     

    Vrsni stručnjak za gajenje šećerne repe i njenu preradu, češki Jevrejin Viktor Elek, u Veliki Bečkerek je pristigao 1911. godine. Došao je na poziv osnivača Fabrike šećera, kako bi svojim radom osnažio tim stručnjaka koji se već formirao oko nove fabrike u izgradnji. Marljivim i stručnim radom ubrzo je došao na čelo ovog industrijskog preduzeća. Među Bečkerečanima je postao sinonim za šećeranu, koju su ubrzo prozvali Elekovom fabrikom.

     

    Kompleks Fabrike šećera u Velikom Bečkereku izgrađen je 1911. godine, prema ambicioznom projektu renomiranog češkog arhitekte Viktora Beneša. Kompleks je podignut na perifernom potezu između reke Begej i železničke stanice Fabrika.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Sledeći najaktuelnije urbanističke ideje onog vremena, Beneš je kreirao izuzetnu prostorno-funkcionalnu celinu. Postavio je veoma visoke programske, tehnološke, estetske, pa i ekološke standarde u oblasti projektovanja industrijskih preduzeća. Bečkerečka šećerana, u svakom pogledu koncipirana u skladu sa ondašnjim evropskim trendovima, važila je za najmoderniju fabriku u regionu tokom nekoliko potonjih decenija.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. I, … VRAĆENA JE NASLEDNICI, ELEKOVOJ ĆERKI, KOJA JE ŽIVELA U ČEŠKOJ!!!???
      BLAGO NAMA!!!???
      ŠTA, NI „ŠPIRTUSARA“ NIJE VRAĆENA?
      PITANJA IZ ELEMIRA!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura