Kultura Vesti Zrenjanin

DUO CORDIS: Prvo nastup u Zrenjaninu, pa zatim u Parizu

duo cordis

Sastav „Duo Cordis” (Ana Aleksić Šajrer – sopran i Tina Nikolovski – pijanistkinja) nastupiće u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u  četvrtak, 6. februara, u 19 časova.

 

U pitanju je prvi ovogodišnji promotivni koncert Horskog festivala „Slobodan Bursać”. Koncert u Zrenjaninu će ujedno biti i pretpremijera nastupa ovog sastava u Kulturnom centru Srbije u Parizu. U glavnom gradu Francuske ovaj duo gostuje 13. februara.

 

Projekat „Tradicija spaja“ sastava „Duo Cordis” nastao je iz potrebe da prezentuje srpsku solo pesmu širokom spektru publike u Srbiji i inostranstvu. Kroz spoj tradicionalnog i novog, izvođenjem dela rodonačelnika i najznačajnijeg romantičarskog autora srpske solo pesme – Josifa Marinkovića i srpskih savremenih kompozitora koje su nastale pod nadahnućem pomenutog stvaraoca, publici će biti prezentovan zanimljiv pristup razvitku ovog žanra.

 

Pročitajte još: Baletska predstava „Čarobnjak iz Oza“ biće izvedena u Kulturnom centru

 

duo cordis

 

Kroz raznovrstan opus pesama Josifa Marinkovića publika će imati priliku da čuje do skoro nepoznate i neobjavljene notne zapise i ređe izvođene kompozicije majstora ovog žanra. Moći će da čuje i pesme stvorene citiranjem i umetničkom obradom narodnih melodija i pesme komponovane u stilu koji je blizak folkloru (takozvane sevdalinke). Na repertoaru su i pesme originalne inspiracije nastale na stihove Marinkovićevih savremenika.

 

„Duo Cordis“ će kroz muzičku realizaciju prezentovati i deo srpske antologijske lirike. Ona je korišćena kako u Marinkovićevim, tako i u pesmama savremenih autora. Spajanjem novog i starog formira se kompaktna celina i obrazlaže uticaj tradicije na savremena ostvarenja.

 

Koncert se organizuje u okviru promotivnog programa 7. Horskog festivala „Slobodan Bursać”. Organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina, u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanina.

 

Ulaz je besplatan.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM