Kultura Vesti Zrenjanin

„Don Žuan“ posle nekoliko godina pauze ponovo u Narodnom pozorištu

don žuan
Foto: Narodno pozorište "Toša Jovanović"

Posle nekoliko godina pauze, zrenjaninska publika opet će imati priliku da u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ pogleda predstavu „Don Žuan“. Predstava je na repertoaru u petak, 17. januara, od 20 časova.

 

Ovaj pozorišni komad režirao je proslavljeni reditelj Igor Vuk Torbica. Reč je o kultnoj predstavi Dramske scene Narodnog pozorišta u Zrenjaninu. „Don Žuan“ je doživeo veliku popularnost na scenama u regionu, a ostao je upamćen po maestralnoj glumi Ivana Đorđevića.

 

Kakav bi i ko bi, u današnjem svetu, bio Don Žuan? To je pitanje sa kojim su reditelj Igor Vuk Torbica i dramaturg Tamara Bijelić ušli u istraživanje i reinterpretaciju istoimenog Molijerovog komada. No, koliko god da su istraživali Don Žuana, još više su istraživali savremeni svet. Tako smo dobili predstavu u kojoj je beskrupulozni zavodnik (što je i drugo ime za manipulanta) u stvari eksponent besprizornog sveta u kakvom danas živimo. Taj svet i jeste besprizoran zato što je sazdan manipulacijom, ona je danas vladajuća moć koja ljude ostavlja bez pameti i sopstva, i pretvara ih u puke sledbenike, obožavatelje, kopi-pejst proizvode. Don Žuan je u isti mah i manipulant i žrtva – takva je moć manipulacije, njeno dijabolično lice danas, ona se sama sobom hrani i ne može da stane…

 

don žuan
Foto: Narodno pozorište „Toša Jovanović“

 

Maestralni Ivan Đorđević kao Don Žuan

 

Uloge tumače Ivan Đorđević (Don Žuan), Dejan Dedić (Zganarel), Sanja Radišić (Elvira), Dejan Karlečik (Guzman), Miljan Vuković (Don Karlos), Zvonko Gojković (Don Alonso), Prvoslav Zakovski (Don Luj), Jovan Torački (Francisko), Edit Tot (Šarlota), Jelena Šneblić Živković (Maturina), Stefan Juanin (Pjero), Mirko Pantelić (Gospodin Dimanš/Debeli Luka) i Jelena Kesić (Devojka).

 

Pročitajte još: Veličanstvena atmosfera na koncertu Zrenjaninske filharmonije! (Foto)

 

U subotu, 18. decembar, od 11 časova, na Lutkarskoj sceni će biti izvedena predstava „Trapavi zmaj“, u režiji Irene Tot. Istog dana, od 20 sati, na Dramskoj sceni, biće izveden komad „Gospodin Mokinpot (Izbavljenje iz patnje)“, reditelja Ljuboslava Majere.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM