• Dejan Karlečik: Želimo da od mladih stvorimo kvalitetnu pozorišnu publiku

    Na Dramskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina uskoro će biti izvedena premijera prve predstave u novoj sezoni. Premijerno izvođenje zakazano je za 15. oktobar, Dan Narodnog pozorišta, kada će biti upriličena i svečana dodela godišnjih nagrada.   Zrenjaninski teatar je, istovremeno, predstavio dva nova projekta koja će realizovati s namerom da se čvršće […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dejan Karlečik: Želimo da od mladih stvorimo kvalitetnu pozorišnu publiku

    Na Dramskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina uskoro će biti izvedena premijera prve predstave u novoj sezoni. Premijerno izvođenje zakazano je za 15. oktobar, Dan Narodnog pozorišta, kada će biti upriličena i svečana dodela godišnjih nagrada.

     

    Zrenjaninski teatar je, istovremeno, predstavio dva nova projekta koja će realizovati s namerom da se čvršće poveže sa pozorišnom publikom, ali i da nove generacije privuče u pozorište.

     

    O svemu tome, za portal zrenjaninski.com govori v.d. direktora Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ i glumac Dejan Karlečik.

     

    U avgustu ste počeli rad na novoj predstavi „Dečko iz poslednje klupe“ po tekstu španskog pisca Huana Majorge, koju režira Tijana Vasić. S ovom predstavom želite da privučete mlađu publiku. O kakvom komadu je zapravo reč?

     

    Jedan od ciljeva nove uprave, na čelu sa mnom, jeste da zainteresuje srednjoškolsku publiku za pozorište, kao i populaciju koja je već na studijama. U pitanju je publika koja je u ranijem periodu možda bila i najoštećenija kada je reč o pozorišnom repertoaru. Zato smo se opredelili za ovu predstavu i rediteljku koja je predstavnica mlađe generacije.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Kamerna postavka “Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu”

     

    Priča prati jednog srednjoškolca, koji se infiltrira u porodicu svog drugara iz razreda i počinje da piše o njima u sastavima iz predmeta književnosti. Taj njegov dar za pisanje prepoznaje profesor koji je isfrustriran svojim životom, kao i time što nije postao pisac. I tu počinje zaplet.

     

    dejan karlečik

     

    U ovoj predstavi će se prvi put zrenjaninskoj publici predstaviti mladi glumac Nikola Mijatović, koji tumači ulogu Klaudija.

     

    Nikola je odabran na kastingu. On je student četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Srđana Karanovića. Njegovim angažovanjem želimo da nastavimo da pružamo priliku mladim glumcima i autorima da se predstave pozorišnoj publici.

     

    Osim sa predstavom „Dečko iz poslednje klupe“, mlađe generacije sugrađana planirate da ugostite i uz pomoć projekta „Škola u pozorištu“, koji su podržali Grad Zrenjanin i Aktiv direktora srednjih škola. O čemu se radi?

     

    Ideja je da publici srednjoškolskog uzrasta približimo rad pozorišta kroz gledanje predstava. Učenici svake škole će jedanput ili dvaput u toku polugodišta dolaziti da gledaju naše predstave u matine terminu. To je neki vid interaktivne nastave, zato što na repertoaru imamo određene komade koji su lektira u srednjoj školi.

     

    Želja nam je i da se srednjoškolci na ovaj način upoznaju sa samim funkcionisanjem pozorišta, gde mogu, osim klasike, da gledaju i savremene komade. Moći će da vide da scenska postavka dramskih dela ne mora nužno da bude identična onome kako je napisano u literaturi. Neki srednjoškolci se tek sada prvi put susreću sa pozorištem, a ideja je da od njih napravimo kvalitetnu, obrazovanu publiku.

     

    dejan karlečik

     

    Ne samo da pokušavate da privučete mladu publiku u pozorište, nego se i trudite da podmladite glumački kadar. Nedavno ste objavili da je posle duže vremena u Narodnom pozorištu zaposlen jedan glumac mlađe generacije, a u pitanju je Milan Kolak. Da li je to najava nekih boljih vremena za pozorište?

     

    Moji ciljevi i jesu da uposlimo mlađi kadar, zato što u dramaturgiji postoje uloge koje mi, koji smo prešli tridesetu, ne možemo da igramo. Prosto, priroda čini svoje. A to je potrebno i zbog „sveže krvi“. Nove generacije su školovane na drugačiji način, možda imaju drugačije viđenje stvari i bolje čitaju neke društvene pojave. Nadam se da ćemo u narednom periodu biti u prilici da u naš ansambl primimo minimum još dvoje glumaca na dramskoj i toliko na lutkarskoj sceni.

     

    Što se Milana Kolaka tiče, mislim da je to prirodan put koji je trebalo da se desi mnogo ranije, s obzirom na to da je on već pet godina uključen u rad našeg pozorišta i da ima dosta predstava na repertoaru.

     

    Uz projekat „Škola u pozorištu“, ovih dana ste predstavili i projekat „Škola za publiku“. Šta je njegov cilj?

     

    U ovoj sezoni ćemo organizovati edukativni program namenjen publici i onima koji to nisu, a želeli bi nešto da nauče o pozorištu. U pitanju je autorski projekat dr Ljubice Ristovski. Počev od 7. oktobra, u trajanju od osam nedelja, biće održano 16 besplatnih časova na kojima će uz autorku i gostujuće predavače, odnosno umetnike, polaznici učiti o pozorištu, njegovim elementima i kako da gledaju predstavu. Na kraju, svaki polaznik dobija diplomu „diplomirani gledalac“, ali i pogodnosti za dalje posećivanje pozorišta.

     

    dejan karlečik

     

    Paralelno sa realizacijom ovih projekata, u fokusu je i rad na novim komadima na Dramskoj i Lutkarskoj sceni. Kakvi su planovi?

     

    Imamo jedan plan i nadamo se da će nam grad, kao osnivač, izaći u susret da ga sprovedemo u delo. Očekujemo da ćemo ove sezone, pored predstave „Dečko iz poslednje klupe“, imati još dve premijere na Velikoj sceni i jednu na Maloj.

     

    Što se tiče lutkarske scene, u novembru nas očekuje premijera predstave po motivima priče Branka Ćopića, u dramatizaciji Željka Hubača i režiji Vjere Vidov. To će biti prva premijera na Lutkarskoj sceni posle godinu dana. Spremaćemo i novogodišnju predstavu za mališane, a u januaru nas očekuje premijera predstave „Pepeljuga“ i na srpskom jeziku. Nakon toga ćemo najmlađu publiku obradovati predstavom „Uspavana lepotica“, koja će ujedno biti doktorski umetnički projekat našeg kolege Saše Latinovića.

     

    dejan karlečik

     

    Bliži se i Dan Narodnog pozorišta – 15. oktobar. Osim premijere komada „Dečko iz poslednje klupe“, koja je zakazana za 20 časova, kakav još program pripremate za taj dan?

     

    Tog dana ćemo u foajeu organizovati otvaranje nove izložbe, koju će pripremiti naša scenografkinja Blagovesta Vasileva. Na otvaranju će biti dodeljene i godišnje nagrade za izuzetan doprinos radu pozorišta.

     

    Očekujemo da će na premijeri biti i gosti iz Španije, odnosno pisac Huan Majorga i predstavnici Ambasade Španije, koji su pomogli realizaciju ovog projekta. Inače, prevod teksta je radila naša Zrenjaninka Bojana Kovačević Petrović, kojoj smo neizmerno zahvalni. Ovo je možda jedan dobar početak saradnje sa Ambasadom Španije i prezentovanja španske kulture i književnosti.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    I za kraj našeg razgovora – kako je organizovan rad Narodnog pozorišta u ovim vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona?

     

    U celoj ovoj situaciji u pozorištu i dalje poštujemo sve protivepidemijske mere, koje podrazumevaju dezinfekciju ruku, dezobarijere, obavezno nošenje maske i držanje distance. Ujedno, koristimo do 50 posto kapaciteta gledališta.

     

    dejan karlečik

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura