Kultura Vesti Zrenjanin

Kamerna postavka “Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu”

oslobođenje petrovgrada u drugom svetskom ratu

Povodom 77 godina od oslobođenja grada, u Holu Narodnog muzeja Zrenjanin biće upriličena kamerna postavka pod nazivom „Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu“.

 

Publici će ova postavka biti dostupna od subote, 2. oktobra. Autorka je Vladislava Ignjatov, viša kustoskinja – istoričarka Narodnoog muzeja Zrenjanin.

 

PROČITAJTE JOŠ: Franji Petrinoviću i Selimiru Raduloviću nagrada “Teodor Pavlović”

 

Postavka se sastoji od panoa na kojima su prikazane fotografije oslobođenja grada, koje su vlasništvo Narodnog muzeja Zrenjanin i Muzeja Vojvodine. Takođe, u nekoliko vitrina će biti izloženo oružje i lični predmeti pojedinih učesnika Narodno-oslobodilačke borbe (NOB).

 

oslobođenje petrovgrada u drugom svetskom ratu

 

Akcenat bio na sabotažama i brzim akcijama

 

Nakon aprilskog rata, Vojvodina je bila podeljena. Bačka i Baranja su pripale Hortijevoj Mađarskoj, Srem – Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), a Banat je kao zasebna oblast ušao u sastav Nedićeve Srbije, ali je vlast zapravo bila u rukama lokalne nemačke manjine – folksdojčera.

 

Borba Srba u tadašnjem severnom Banatu bila je sastavni deo sveukupne oslobodilačke borbe protiv nacističkog režima u okupiranoj Jugoslaviji i velikom delu Evrope. Banat, kao i cela Vojvodina s izuzetkom Fruške gore, zbog svog geografskog položaja, bio je nepogodan za partizanski način ratovanja. Stoga je akcenat oslobodilačke borbe na ovom prostoru bio na sabotažama i brzim akcijama i izbegavanju frontalnih sukoba s daleko nadmoćnijim neprijateljem.

 

U Banatu nije bilo bratoubilačke borbe, odnosno građanskog rata. To je izuzetna osobenost oslobodilačke antinacističke borbe u ovom delu Vojvodine i Srbije.

 

Današnji Srednjobanatski okrug, koji je geografski pripadao severnom Banatu, i njegovo administrativno sedište, grad Zrenjanin, imali su značajnu ulogu u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB). Tokom tri i po godine, od prvih dana ustanka u leto 1941. pa do oslobođenja Banata u jesen 1944, slobodoljubivi Banaćani, najviše Srbi, vodili su neprestanu oslobodilačku borbu protiv okupatora. Mnogi od njih nisu dočekali slom fašizma i toliko željenu slobodu.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Crvene armije ušle su 2. oktobra 1944. godine u Petrovgrad. U završnim operacijama oslobođenja grada učestvovali su i dotadašnji ilegalci. Oni su se u okupiranom gradu četiri godine borili na sve moguće načine – oružjem, političkim sredstvima, ekonomskim sabotažama i diverzijama… Grad je ostao pošteđen teških razaranja. Nakon oslobođenja Banata, mnogi Banaćani nastavili borbu u vojvođanskim i drugim jedinicama NOVJ, do konačne pobede 1945. godine.

 

oslobođenje petrovgrada u drugom svetskom ratu

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM