• Dara Bubamara poslužila kao inspiracija zrenjaninskoj umetnici

    Folk pevačica Dara Bubamara poslužila je kao inspiracija mladoj zrenjaninskoj umetnici Nadeždi Kirćanski.   Nadežda je jedna od umetnica koja je predstavila svoje radove na izložbi „Ženske priče“ u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. A jedan njen umetnički rad zapravo su stihovi pesme „Zidovi“ koju je pre 12 godina otpevala Dara Bubamara.   „Ovi […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dara Bubamara poslužila kao inspiracija zrenjaninskoj umetnici

    Folk pevačica Dara Bubamara poslužila je kao inspiracija mladoj zrenjaninskoj umetnici Nadeždi Kirćanski.

     

    Nadežda je jedna od umetnica koja je predstavila svoje radove na izložbi „Ženske priče“ u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. A jedan njen umetnički rad zapravo su stihovi pesme „Zidovi“ koju je pre 12 godina otpevala Dara Bubamara.

     

    „Ovi zidovi duše imaju više nego mi“, piše na radu Nadežde Kirćanski, što je pozajmica stiha iz pesme Dare Bubamare s malom izmenom na kraju.

     

    – Iskoristila sam tekst pesme uz koju je moja generacija odrastala kao opšte mesto popularne kulture. Ovako izvučen iz konteksta i delimično izmenjen tekst se čita kao pokazatelj odnosa u društvu. Želela sam da pokažem da institucije nemaju uvek sluha za popularnu kulturu jer su često zatvorene i zaštićene u društvenom mehuru koji je oko njih formiran. Krenula sam od pesme koja je svojom popularnošću postala deo zajedničkog sećanja, tako da je ovo bila neka vrsta eksperimenta u kom se kroz jedan takav ključ komunicira neka druga vrsta sadržaja – izjavila je Nadežda Kirćanski.

     

    Pročitajte još: Mlada umetnica Nadežda Kirćanski dobitnica respektabilnog priznanja

     

    Izložba „Ženske priče“ u Salonu Muzeja savremene umetnosti bavi se prezentovanjem i afirmacijom mladih umetnica na našoj umetničkoj sceni. Izložba je otvorena do 1. jula.

     

    Nadežda Kirćanski je rođena 1992. godine u Zrenjaninu. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na vajarskom odseku. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama na istom fakultetu. Dobitnica je nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za mlade savremene umetnike 2018. godine i nagrade „Sreten Stojanović“ 2017. godine, kao i pohvale za crtež Fondacije „Vladimir Veličković“ za 2018. godinu. Učestvovala je na tri samostalne izložbe i na preko 20 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

     

    nadežda kirćanski
    Nadežda Kirćanski

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura