• Mlada umetnica Nadežda Kirćanski dobitnica respektabilnog priznanja

    Mlada umetnica Nadežda Kirćanski, rođena u Zrenjaninu 1992. godine, dobitnica je prestižne nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2018. godinu.   Ovo respektabilno priznanje, koje se se dodeljuje mladim umetnicima u Srbiji, Nadeždi Kirćanski je dodeljeno neposredno pred njen dolazak u Umetničku koloniju u Ečki, na 39. Susret akvarelista, na kojoj učestvuje sa još četvoro mladih […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Mlada umetnica Nadežda Kirćanski dobitnica respektabilnog priznanja

    Mlada umetnica Nadežda Kirćanski, rođena u Zrenjaninu 1992. godine, dobitnica je prestižne nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2018. godinu.

     

    Ovo respektabilno priznanje, koje se se dodeljuje mladim umetnicima u Srbiji, Nadeždi Kirćanski je dodeljeno neposredno pred njen dolazak u Umetničku koloniju u Ečki, na 39. Susret akvarelista, na kojoj učestvuje sa još četvoro mladih stvaralaca.

     

    Nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“ ustanovili su 2002. godine Centar za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society iz Njujorka, kao deo regionalnog projekta „Young visual artists awards“.

     

    Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti, Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

     

    U obrazloženju ovogodišnje nagrade dodeljene Nadeždi Kirćanski žiri je naveo da je ova mlada umetnica prikazala kapacitet da se na neposredan način bavi aktuelnim društvenim fenomenima.

     

    „Kroz svoj rad uspostavila je vezu između verbalnog žargona svoje generacije, traumatičnih tema društvene svakodnevnice i jezika savremene umetnosti“, navodi se, pored ostalog, u obrazloženju žirija.

     

    U razgovoru sa Nadeždom saznajemo da njoj sledi dvomesečni boravak u Njujorku, što joj je omogućeno zahvaljujući nagradi „Mangelos“.

     

    – Ova godina bila mi je baš turbulentna, imala sam dve samostalne izložbe, jedna mi je još aktuelna, u Domu omladine. Imala sam i grupnu izložbu u švajcarskoj rezidenciji, a kao kruna svega sada je tu nagrada „Mangelos“ za 2018. godinu. I sada mi sledi jesen u Njujorku, jer zahvaljujući nagradi odlazim u taj američki grad na dva meseca, gde će mi biti otvorena vrata respektabilnih umetničkih institucija – kaže Nadežda, ističući da je veoma srećna zbog prestižne nagrade koja je veliki podsticaj za svakog mladog stvaraoca.

     

    – Nagradu sam dobila neposredno pred dolazak u koloniju u Ečki i sa posebnom inspiracijom ću se truditi da ostavim zapažene radove zrenjaninskoj Galeriji. Mislim da ću raditi akvarel i crtež. U medijima se, inače, ne ograničavam, sve radim, i crtačke i skulptorske tehnike, a u Domu omladine okušala sam se i sa ambijentalnom instalacijom. Tu mi sam prostor formira puno elemenata, gde uvodim svetlo, unosim boje, rekonstruišem enterijer… – govori Nadežda, koja slične planove sa ambijentalnom instalacijom ima i za sledeću godinu, ali je sve više okupira i ideja za skulpturu na javnom prostoru. Da bi to ostvarila, međutim, treba dosta uslova da se stekne, koji zavise od drugih činilaca.

     

    A na pitanje da li se oseća kao Zrenjaninka ili Beograđanka, odgovara premišljajući se.

     

    – Dobro je to pitanje, možda sam negde pola-pola, jer već deset godina živim u Beogradu, koji ima snažnu scenu i izvanredne galerijske prostore. Možda se sada u Beogradu više osećam kao kod kuće, ali volela bih da ostanem u vezi sa Zrenjaninom, da u njemu budu još bolji uslovi za umetnost i umetnike – kaže naša sagovornica i ističe da joj je veoma drago što je u sastavu ovogodišnje ečanske grupe umetnika.

     

    – Paviljon je izuzetan objekat, ovde je dobra ekipa umetnika, većina je iskusnija od mene, imamo izvanredne, inspirativne uslove za stvaranje i očekujem da ćemo prirediti fantastičnu izložbu radova sa ove kolonije – poručuje Nadežda.

     

    Nadežda Kirćanski završila je osnovne i master akademske studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama. Imala je tri samostalne izložbe, prvu u Kulturnom centru Zrenjanina. Učesnica je i više kolektivnih izložbi, a dobitnica je nagrade za skulpturu „Sreten Stojanović, profesor ALU“ za 2017. godinu. Živi u Beogradu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura