Kultura Vesti Zrenjanin

Četvoro zrenjaninskih pevača u Nacionalnom omladinskom horu Srbije

nacionalni omladinski hor srbije

Po uzoru na slične omladinske horove širom Evrope i sveta, Srpska horska asocijacija je osnovala Nacionalni omladinski hor Srbije. Učinila je to sa namerom da okupi najperspektivnije mlade pevače u zemlji, kao i one koji su srpskog porekla a žive van Srbije.

 

Hor se prvi put okupio 18. avgusta ove godine, u okviru 14. Međunarodnog festivala kamernih horova i vokalnih ansambala u Kragujevcu. Neposrednu inspiraciju za osnivanje ovog veoma posebnog hora čine tri uspešno realizovana omladinska horska festivala, na kojima je ukupno oko 700 mladih pevalo zajedno u velikom horu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Započet rad na novoj predstavi Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”

 

Osnovna forma delovanja ovog ansambla su višednevni radni boravci koji rezultiraju serijom koncerata u raznim gradovima. U planu su i učešća na festivalima i gostovanja u inostranstvu, kao i razmena, zajednički rad i nastupi sa omladinskim horovima drugih zemalja.

 

Članstvo u Nacionalnom omladinskom horu Srbije se postiže polaganjem audicije, a okvirni uzrast članova je između 16 i 25 godina. Ove godine audiciju je uspešno položilo 28 pevača iz raznih gradova Srbije. Među njima je i četvoro mladih pevača iz Zrenjanina – Marija Aleksić, Marta Mezei, Aleksandar Žegarac i Đorđe Damjan.

 

nacionalni omladinski hor srbije

 

Iskustvo sticali u Omladinskom mešovitom horu

 

Marija Aleksić (alt) je studentkinja produkcije u umetnosti i medijima na Akademiji umetnosti u Beogradu. Marta Mezei (sopran) je studentkinja solo pevanja na Filološko – umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Aleksandar Žegarac (tenor) je učenik trećeg razreda solo pevanja u srednjoj muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. A Đorđe Damjan (bariton) je učenik četvrtog razreda srednje muzičke škole „Josif Marinković“ i pohađa obrazovni profil muzički saradnik i dizajner zvuka.

 

Horsko iskustvo sticali su u Omladinskom mešovitom horu Muzičke škole „Josif Marinković“ koji vodi dirigentkinja Zorica Kozlovački.

 

– Ovo je divna ideja koju podržavam od početka i ponosna sam na mlade zrenjaninske pevače. Hor je pripremio izuzetno zahtevan program i uz njihovu mladalačku energiju, polet i vođstvo iskusnih dirigenata, nastup je publiku ostavio bez daha. Nagrađeni su velikim aplauzom i iskrenim čestitkama – kaže za portal zrenjaninski.com Zorica Kozlovački.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Nacionalni omladinski hor Srbije prethodnih dana je nastupio na festivalu u Kragujevcu i u novosadskoj sinagogi. Sa horom su radili i nastupili priznati i iskusni stručnjaci u oblasti horske umetnosti, dirigenti Tamara Adamov Petijević i Igor Marinković.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz