• Četvoro zrenjaninskih pevača u Nacionalnom omladinskom horu Srbije

    Po uzoru na slične omladinske horove širom Evrope i sveta, Srpska horska asocijacija je osnovala Nacionalni omladinski hor Srbije. Učinila je to sa namerom da okupi najperspektivnije mlade pevače u zemlji, kao i one koji su srpskog porekla a žive van Srbije.   Hor se prvi put okupio 18. avgusta ove godine, u okviru 14. […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Četvoro zrenjaninskih pevača u Nacionalnom omladinskom horu Srbije

    Po uzoru na slične omladinske horove širom Evrope i sveta, Srpska horska asocijacija je osnovala Nacionalni omladinski hor Srbije. Učinila je to sa namerom da okupi najperspektivnije mlade pevače u zemlji, kao i one koji su srpskog porekla a žive van Srbije.

     

    Hor se prvi put okupio 18. avgusta ove godine, u okviru 14. Međunarodnog festivala kamernih horova i vokalnih ansambala u Kragujevcu. Neposrednu inspiraciju za osnivanje ovog veoma posebnog hora čine tri uspešno realizovana omladinska horska festivala, na kojima je ukupno oko 700 mladih pevalo zajedno u velikom horu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Započet rad na novoj predstavi Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”

     

    Osnovna forma delovanja ovog ansambla su višednevni radni boravci koji rezultiraju serijom koncerata u raznim gradovima. U planu su i učešća na festivalima i gostovanja u inostranstvu, kao i razmena, zajednički rad i nastupi sa omladinskim horovima drugih zemalja.

     

    Članstvo u Nacionalnom omladinskom horu Srbije se postiže polaganjem audicije, a okvirni uzrast članova je između 16 i 25 godina. Ove godine audiciju je uspešno položilo 28 pevača iz raznih gradova Srbije. Među njima je i četvoro mladih pevača iz Zrenjanina – Marija Aleksić, Marta Mezei, Aleksandar Žegarac i Đorđe Damjan.

     

    nacionalni omladinski hor srbije

     

    Iskustvo sticali u Omladinskom mešovitom horu

     

    Marija Aleksić (alt) je studentkinja produkcije u umetnosti i medijima na Akademiji umetnosti u Beogradu. Marta Mezei (sopran) je studentkinja solo pevanja na Filološko – umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Aleksandar Žegarac (tenor) je učenik trećeg razreda solo pevanja u srednjoj muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. A Đorđe Damjan (bariton) je učenik četvrtog razreda srednje muzičke škole „Josif Marinković“ i pohađa obrazovni profil muzički saradnik i dizajner zvuka.

     

    Horsko iskustvo sticali su u Omladinskom mešovitom horu Muzičke škole „Josif Marinković“ koji vodi dirigentkinja Zorica Kozlovački.

     

    – Ovo je divna ideja koju podržavam od početka i ponosna sam na mlade zrenjaninske pevače. Hor je pripremio izuzetno zahtevan program i uz njihovu mladalačku energiju, polet i vođstvo iskusnih dirigenata, nastup je publiku ostavio bez daha. Nagrađeni su velikim aplauzom i iskrenim čestitkama – kaže za portal zrenjaninski.com Zorica Kozlovački.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Nacionalni omladinski hor Srbije prethodnih dana je nastupio na festivalu u Kragujevcu i u novosadskoj sinagogi. Sa horom su radili i nastupili priznati i iskusni stručnjaci u oblasti horske umetnosti, dirigenti Tamara Adamov Petijević i Igor Marinković.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura