• Češko presovano staklo: Ovi predmeti su obeležili život svake porodice

    U Narodnom muzeju Zrenjanin u toku je izložba „Češko presovano staklo u ogledalu“, čiji je autor istoričar umetnosti Dejan Vorgić. Njegova saradnica na ovom projektu je kustoskinja – istoričarka umetnosti Biljana Dimkić Krčmar.   Više od dve decenije u celoj Evropi traje veliko interesovanje stručnjaka, kolekcionara, antikvara i muzejskih radnika za češko presovano staklo. Ova […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Češko presovano staklo: Ovi predmeti su obeležili život svake porodice

    U Narodnom muzeju Zrenjanin u toku je izložba „Češko presovano staklo u ogledalu“, čiji je autor istoričar umetnosti Dejan Vorgić. Njegova saradnica na ovom projektu je kustoskinja – istoričarka umetnosti Biljana Dimkić Krčmar.

     

    Više od dve decenije u celoj Evropi traje veliko interesovanje stručnjaka, kolekcionara, antikvara i muzejskih radnika za češko presovano staklo. Ova godina proglašena je godinom stakla, kako bi se skrenula pažnja na jedan divan, potpuno ekološki i zdrav materijal. Na tom talasu nastala je i ova izložba.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Ova slika privlači ogromnu pažnju posetilaca Narodnog muzeja

     

    – Češka je, kao vodeća zemlja koja je proizvodila staklo, imala veliki uticaj i na nas i naše staklare. Dolazili su radnici iz Češke, naši su išli u češke staklare, uvozile su se mašine… Za presovano staklo sam se odlučio jer ono polako nestaje. Ono je sredina između ručno rađenog i mašinskog stakla i namenjeno je srednjoj klasi. Kako ta klasa nestaje, tako nestaje i presovano staklo. Sve to me je podstaklo da prikažemo na jednom mestu predmete od presovanog stakla, predmete koji su obeležili život svake porodice – kaže za portal zrenjaninski.com Dejan Vorgić.

     

     

    Staklo se povlači pred plastikom

     

    U Srbiji staklarska industrija ne postoji. Poslednja staklara, ona iz Paraćina, iz stečaja ide na doboš. I u Češkoj su preživele samo male manufakture.

     

    – Staklo se povlači pred plastikom. Kao materijal je potpuno neopravdano potisnuto. Staklo je zdravo, čisto, ekološki prihvatljivo, ali je današnjem načinu života prihvatljivija plastika. Ovo je prilika i da staklu odamo počast kakvu zaslužuje – napominje Vorgić.

     

    Svako ko poseti izložbu, na njoj će prepoznati neki predmet koji ima ili je imao u svojoj kući. Tu su šoljice, tacne, žardinjere, vaze, a najveći deo izloženih eksponata su baš iz privatnih kolekcija.

     

    Posetioci mogu da vide i staklarski alat koji čuva zrenjaninski muzej, ali i lepa ogledala iz zbirke ove ustanove.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Pronašli smo jedno jako lepo ogledalo koje je napravila fabrika „Bence i sin“. Takođe, restaurirali smo jedno ogledalo iz dvorca u Srpskoj Crnji. Siguran sam da će svaki posetilac, nakon što pogleda izložbu, o staklu razmišljati malo drugačije – ističe Dejan Vorgić.

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura