• Ova slika privlači ogromnu pažnju posetilaca Narodnog muzeja

    Jedna od slika u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin koja privlači pažnju skoro svakog posetioca jeste umetnički rad autora Vago Pala pod nazivom „Defile banatskih spahija pred carem Franjom Josifom I“. Ova slika je nastala 1898. godine.   „U okviru velike proslave, upriličene u Budimpešti 8. juna 1896. godine, povodom hilјadugodišnjeg postojanja mađarske države, svaku […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Ova slika privlači ogromnu pažnju posetilaca Narodnog muzeja

    Jedna od slika u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin koja privlači pažnju skoro svakog posetioca jeste umetnički rad autora Vago Pala pod nazivom „Defile banatskih spahija pred carem Franjom Josifom I“. Ova slika je nastala 1898. godine.

     

    „U okviru velike proslave, upriličene u Budimpešti 8. juna 1896. godine, povodom hilјadugodišnjeg postojanja mađarske države, svaku županiju je predstavlјala delegacija koja je u defileu prošla ispred cara. Dve nedelјe nakon tog događaja torontalski župan Ronai je podneo molbu Izvršnom odboru da se za veliku salu Županijske palate, danas Gradske kuće, uradi slika o milenijumskoj proslavi“, kažu u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Kuća dr Slavka Županskog konačno će zasijati u novom ruhu

     

    Inicijativa je razmotrena i ubrzo usvojena. Potom je pozvan Vago Pal, koji je iza sebe već imao nekoliko istorijskih kompozicija većeg formata.

     

    „Odlučeno je i da se za Vagoa načini atelјe, prvi vojvođanski umetnički atelјe kao posebna zgrada namenjena jednom slikaru. Umetnik je stigao u Veliki Bečkerek 20. februara 1897. godine. Posle 22 meseca rada, slika je završena i postavlјena u svečanoj sali Županijske palate 22. decembra 1898. a otkrivena marta sledeće godine povodom obeležavanja jubileja, 25 godina službe velikog župana Ronaija“, objašnjavaju u zrenjaninskom muzeju.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    U ovoj ustanovi kulture se čuvaju i dve pripremne skice za ovu sliku. Izložene su u postavci Istorijskoj odelјenja.

     

    slika defile banatskih spahija
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura