Kultura Vesti Zrenjanin

Bogato agrarno nasleđe Banata biće predstavljeno na izložbi

agrarno nasleđe banata

Izložba „Agrarno nasleđe Banata“ biće svečano otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 24. novembra, u 18 časova. Ova izložba predstavlјa zajednički projekat Etnološkog i Prirodnjačkog odelјenja zrenjaninskog muzeja. Autorke su Rajka Grubić, muzejska savetnica – etnološkinja, i Nataša Knežević, viša kustoskinja – biološkinja.

 

Izložbom će biti obuhvaćena detalјna analiza agrarnog nasleđa Banata. Tako će posetioci moći da se upoznaju sa obradom zemlјe, najznačajnijim polјskim radovima, alatkama i mašinama koje su korišćene kroz vreme… Moći će i da saznaju u kojoj meri je agrarno nasleđe povezano sa razvojem porodice, koje su bilјne kulture imale prioritet kroz vekove, kako se i zašto menjala njihova zastuplјenost na terenu…

 

PROČITAJTE JOŠ: Grad Zrenjanin u trci za titulu „Prestonica kulture Srbije 2024. godine“

 

Na izložbi će biti predstavlјeni predmeti iz Etnološke i Prirodnjačke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin: polјoprivredne alatke, oruđa i mašine, semena, presovane bilјne vrste. Biće izložene i fotografije sa najznačajnijim polјskim radovima, ali i običajnim radnjama koje su se izvodile sa cilјem da se zaštite usevi od nepogoda, osigura bogatija žetva, dozove kiša u sušnim periodima i drugo.

 

Ova izložba je jedan od načina da se predstavi bogato agrarno nasleđe Banata kao značajnog polјoprivrednog regiona i velike žitnice ne samo Srbije već i Evrope.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Izložba će biti otvorena do februara naredne godine.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak