• Bijenale akvarela u Zrenjaninu: I umetnici prepoznali ekološke probleme (3)

    Savremena galerija je ove godine, po 14. put, organizovala Bijenale akvarela u Zrenjaninu. U pitanju je jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti kulture u našem gradu.   Bijenale akvarela u Zrenjaninu je pokrenuto još 1991. godine sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela, u okviru savremenog likovnog stvaralaštva.   Više o tome i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Bijenale akvarela u Zrenjaninu: I umetnici prepoznali ekološke probleme (3)

    Savremena galerija je ove godine, po 14. put, organizovala Bijenale akvarela u Zrenjaninu. U pitanju je jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti kulture u našem gradu.

     

    Bijenale akvarela u Zrenjaninu je pokrenuto još 1991. godine sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela, u okviru savremenog likovnog stvaralaštva.

     

    Više o tome i o istorijatu ovog događaja za portal zrenjaninski.com govori viša kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev iz Savremene galerije Zrenjanin.

     

    Danas vam donosimo treći nastavak priče, a drugi deo možete PROČITATI OVDE.

     

    bijenale akvarela u zrenjaninu
    Foto: Savremena galerija Zrenjanin

     

    Posle dve uspešne manifestacije, već došlo do zasićenja

     

    Manifestacija „Bijenala jugoslovenskog akvarela“, osim glavne bijenalne izložbe koja je bila žirirana, imala je i nekoliko posebnih studijskih i problemskih postavki: „Srpski akvarel XX veka“, autorki Gordane Stanišić Ristović i Dragane Kovačić, „Akvarel kao povod za slobodne umetničke transpozicije i interpretacije“, autorke Jasmine Tutorov, i „Eksperiment u vojvođanskom akvarelu“, autora Save Stepanova.

     

    – Na toj prvoj izložbi akvarela prikazana su značajna ostvarenja u ovoj tehnici nekih od najznačajnijih umetnika srpske istorije umetnosti XX veka. To su Bijelić, Dobrović, Pomorišac, Vukanović, Šumanović, Konjović, Hakman, Gvozdenović, Protić, Ćelić i mnogi drugi. Zatim, osim tradicionalnih akvarelističkih ostvarenja, na izložbi su se mogli videti i radovi kojima su akvarel ili elementi od kojih se sastoji ova tehnika bili polazište umetnicima u njihovim daljim umetničkim istraživanjima – objašnjava Sunčica Lambić Fenjčev.

     

    Međutim, posle dve prilično uspešne manifestacije, kao da je već došlo do zasićenja. I tehnika akvarela, koja je tehnički prilično ograničavajuća, dovela je do toga da sledeće izložbe bijenala budu uglavnom kopija prethodnih izložbi. Umetnici koji su slali svoje radove za žiriranje često nisu čak ni koristili tehniku akvarela u svojim radovima. To je primećeno već u katalogu Drugog bijenala akvarela.

     

    Vasilije B. Sujić u tekstu povodom ovog bijenala podseća na razna objašnjenja šta je to akvarel. Istovremeno smatra da se u ovom vremenu teško može biti čistunac i da na tehniku treba obraćati „samo onoliku pažnju koliko je potrebno da se tehnološki veže za podlogu, da ne puca i da ne otpada. A odrednica tehnike je potrebna samo u onoj meri da se široko polje malo suzi. A danas je sve akvarel i kad to nije“.

     

    bijenale akvarela u zrenjaninu
    Foto: Savremena galerija Zrenjanin

     

    Šesto Bijenale akvarela u Zrenjaninu donelo novine

     

    Sledeća bijenala bila su već u šablonu – glavna bijenalna izložba, eksperiment i samostalna izložba laureata sa prethodnog bijenala.

     

    – Na petom i šestom bijenalu ograničenja su postala još vidljivija jer je izostavljen eksperimentalni deo. Međutim, šesto Bijenale akvarela je donelo novine u tom smislu što je po prvi put organizovan ciklus predavanja na temu akvarela. Na njima je sa različitih aspekata sagledan akvarel kao slikarska tehnika. Dat je istorijski presek ove tehnike, njegov značaj i status u okviru savremenog likovnog stvaralaštva. Pružio je mogućnost uvida u tehničke osobine i način rada u akvarelu, kao i osvrt na manifestacije Bijenale akvarela u Zrenjaninu i Susrete akvarelista u Ečki i njihov značaj i uticaj na popularisanje akvarela – navodi Lambić Fenjčev.

     

    U okviru šestog i kasnije sedmog bijenala organizovan je i poseban program za decu. Ovi prateći programi bazirani na teorijskim i edukativnim osnovama mogu biti od velikog značaja za uspeh i renome jedne manifestacije.

     

    bijenale akvarela u zrenjaninu
    Foto: Savremena galerija Zrenjanin

     

    Ponovo uveden eksperimentalni deo

     

    Sedmo bijenale akvarela donelo je neke promene u koncepciji. Manifestacija je ovog puta bila podeljena u tri celine. Pored bijenalne izložbe, postavljena je izložba odabranih akvarela iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin. Takođe, ponovo je uveden eksperimentalni deo koji je imao jasan autorski koncept.

     

    Autor izložbe Sava Stepanov dao je naziv izložbi „Akvarel – izazov vode“. Usredsređenost na problem vode, prema rečima autora, na određeni način je ovoj izložbi dao i notu aktuelnosti „jer se evociraju aktuelni ekološki problemi – tako bliski aktuelnom trenutku sveta i vremena u kome živimo“.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Ovom izložbom, Bijenale akvarela u Zrenjaninu je, kao što je to bilo sa izložbom podunavskih zemalja, uspelo u onome što je suštinski za savremenu umetnost, da reaguje na vreme i prostor u kojem živimo. Sedmo bijenale se razlikovalo i od svih ostalih. Bilo je međunarodnog karaktera. Ipak, pošto ta odluka nije bila u tom trenutku dobro osmišljena, sledeće bijenale se ponovo vratilo na teritoriju Srbije, ali je i ono imalo pozitivnu novinu. A to je da je izašlo iz galerijskog prostora u centar grada čime je takođe dodirnut savremeni pristup umetnosti – ističe Sunčica Lambić Fenjčev.

     

    (nastaviće se)

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura