Kultura Vesti Zrenjanin

Bijenale akvarela u Zrenjaninu: Deveto izdanje uz koncepcijski zaokret (4)

bijenale akvarela
Foto: Savremena galerija Zrenjanin

Savremena galerija je ove godine, po 14. put, organizovala Bijenale akvarela u Zrenjaninu. U pitanju je jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti kulture u našem gradu.

 

Bijenale akvarela u Zrenjaninu je pokrenuto još 1991. godine sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela, u okviru savremenog likovnog stvaralaštva.

 

Više o tome i o istorijatu ovog događaja za portal zrenjaninski.com govori viša kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev iz Savremene galerije Zrenjanin.

 

Danas vam donosimo četvrti nastavak priče, a treći deo možete PROČITATI OVDE.

 

bijenale akvarela
Foto: Savremena galerija Zrenjanin

 

Prvi put izabran selektor

 

Deveto bijenale je posle dužeg vremena napravilo koncepcijski zaokret. Za osnovnu bijenalnu izložbu, koja je uvek bila žirirana, prvi put je izabran selektor.

 

Tako je Bijenale akvarela te godine imalo dve autorske izložbe: autorsku izložbu akvarela Save Stepanova i autorsku izložbu iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin „Ovo (ni)je akvarel“ Sunčice Lambić Fenjčev. Umesto, može se reći, revijalnih izložbi, na kojima su se godinama ponavljali uglavnom isti autori, sa koncepcijski sličnim radovima, bijenale je dobilo dve autorske izložbe čiji autori snose potpunu odgovornost svojih odluka.

 

– Deveto bijenale, kao neka vrsta tranzicijske izložbe, pored novina koje je uvelo, još je pravilo kompromis sa nekim tradicionalnim, klasičnim pristupom tehnici akvarela. Na desetom bijenalu autorka Sanja Kojić Mladenov prekida tu praksu. Ona je koncipirala svoju izložbu polazeći od eksperimentalnih izložbi organizovanih u okviru bijenala. Iako je akvarel kao tehnika i dalje prisutan, na nekim radovima možda još u čistijem vidu nego nekih prethodnih godina, on je izveden potpuno u smislu savremenog shvatanja – objašnjava Sunčica Lambić Fenjčev.

 

Jedanaesto bijenale, selektorke Slađane Varagić, preispitalo je egzistenciju tradicionalne tehnike akvarela u okviru savremenog vizuelnog stvaralaštva, Dvanaesto bijenale, selektorke Svetlane Mladenov, ponovo se vraća na eksperiment. Trinaesto Bijenale akvarela, selektora Miroslava Karića, pokušalo je da osvoji nove prostore u kreiranju i postavci izložbe.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Četrnaesto, ovogodišnje Bijenale akvarela, postavljeno je u javnom prostoru. Time je ideja manifestacije bila da se umetnost još više približi čoveku i postane sastavni deo njegovog života i okruženja. O tome će više reči biti u poslednjem delu našeg feljtona koji je posvećen Bijenalu akvarela u Zrenjaninu.

 

(nastaviće se)

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz