• Baba Anujka je vračala, trovala, varala i plјačkala lakoveran i nesrećan svet

    Predavanje Šimona Đarmatija pod nazivom „Baba Anujka – Rađanje jedne knjige“ biće održano u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u četvrtak, 20. aprila, sa početkom u 19 časova.   Povod za predavanje autora knjige i dokumentarnog filma o najpoznatijoj trovačici iz Banata je izložba „Tanka linija – između leka i otrova“. Nakon predavanja, prisutni će imati […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Baba Anujka je vračala, trovala, varala i plјačkala lakoveran i nesrećan svet

    Predavanje Šimona Đarmatija pod nazivom „Baba Anujka – Rađanje jedne knjige“ biće održano u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u četvrtak, 20. aprila, sa početkom u 19 časova.

     

    Povod za predavanje autora knjige i dokumentarnog filma o najpoznatijoj trovačici iz Banata je izložba „Tanka linija – između leka i otrova“. Nakon predavanja, prisutni će imati priliku da pogledaju dokumentarni film o prvom serijskom ubici sa našeg prostora – baba Anujki.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Gitarista Rastko Marinković došao iz Beča da sa nama podeli najlepše emocije

     

    Krajem 19. i početkom 20. veka u panonskoj ravnici jedan zanat doživeo je procvat. Bio je to trovački zanat koji je donosio ogroman profit. Najbolјi takav „zanatlija“ na prostoru Banata bila je Ana Draksin iz sela Vladimirovca, poznatija kao baba Anujka. Ona je vračala, trovala, varala i plјačkala lakoveran i nesrećan svet. Smatra se da je njenom krivicom umrlo oko pedeset lјudi, dok neki misle da broj stradalih premašuje sto.

     

    Za dobre pare prodavala svoj „čudesni napitak“

     

    Za razliku od direktnih trovača, njen je posao bio donekle lagodniji, jer često nije ni znala kako žrtva izgleda, ni kako se zove. Nјeno je bilo samo da zna kakvog je zdravlјa i težine onaj koji pravi „problem“, i da za dobre pare proda svoj čudesni napitak, svoju „bajanu vodicu“. Pritom, neretko je umišlјala da ne čini nikakvo loše delo, već da pomaže lјudima u nevolјi. Tvrdila je da zna medicinu bolјe od ma kog lekara i da je svaki njen lek pomogao. „Ja sam dobročinitelјka siromašnom i neukom svetu“, govorila je.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Knjiga profesora Šimona A. Đarmatija plod je višegodišnjeg rada i istraživanja. Zasnovana je isklјučivo na činjenicama i dostupnim zapisima i predstavlјa iscrpan dokument o jedinstvenim zločinima. Iako pisana bez senzacionalizma, ova knjiga neće nijednog čitaoca ostaviti ravnodušnim.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura