• Andrej Julher: Institucije već dugo nemaju sluha za mlade umetnike

    Andrej Julher je 26-godišnji Zrenjaninac, koji je, kako sam kaže, većinu vremena stacioniran u Novom Sadu. Pre nekoliko dana je položio poslednji ispit i završio osnovne studije grafičkog dizajna na Akademiji umetnosti, u klasi Ivice Stevanovića.   Studije dizajna uticale su, kaže, na njegovu umetničku praksu, i obrnuto. Crtežu pristupa kao dizajner, dok dizajnu pristupa […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Andrej Julher: Institucije već dugo nemaju sluha za mlade umetnike

    Andrej Julher je 26-godišnji Zrenjaninac, koji je, kako sam kaže, većinu vremena stacioniran u Novom Sadu. Pre nekoliko dana je položio poslednji ispit i završio osnovne studije grafičkog dizajna na Akademiji umetnosti, u klasi Ivice Stevanovića.

     

    Studije dizajna uticale su, kaže, na njegovu umetničku praksu, i obrnuto. Crtežu pristupa kao dizajner, dok dizajnu pristupa kao likovanjak, a ta siva zona između čini mu se idealna za ono što radi.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Vladimir Pištalo dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet

     

    – Najviše se izražavam kroz crtež. Kroz njega istražujem, beležim, ilustrujem, pripovedam… Kombinujem ga i sa drugim tehnikama i koristim u raznim formatima, od zidnih slika do fanzine. Dizajn me je naučio da rad uokvirim i dam mu traženi oblik publikacije. Sadržaj kreiram koliko metodološki, toliko impulsivno. Mislim da kroz crtanje pristupam doživljajima kojima ni jednim drugim putem ne bih mogao, i kroz crtež uspevam da ih zabeležim. Rekao bih da je moja praksa, u suštini, delom, više mapiranje, nego pripovedanje – kaže za portal zrenjaninski.com Andrej Julher.

     

    andrej julher

     

    Tržište isključivo i nerazvijeno

     

    Na pitanje, kako vidi položaj mladih umetnika danas, Andrej odgovara da nije bio tu da svedoči kako je bilo pre, ali čini mu se da ne govori ništa novo kada kaže da već dugo vremena ministarstvo i institucije nemaju baš sluha za njih. S druge strane, nezavisnih i nekomercijalnih prostora u zemlji ima i život umetnosti u njima teče organski, ali često skromno i mimo glavnih tokova.

     

    – Snalaziš se kako znaš, a glavni problem je što je tržište isključivo i nerazvijeno. S druge strane, pošto sam primenjeni umetnik, i imajući u vidu današnju povezanost sveta, ohrabrujuća je činjenica da svoj rad mogu unovčiti i van granica Srbije. Moja generacija, i sad već mnoge pre nje, traže izlaz u frilensu, iako ovim novim merama vezanim za status frilensera izgleda kao da se i taj izlaz zatvara. Nevidljivi smo sistemu dok mu ne treba nešto od nas. Nisam za izbegavanje poreza, ali naplata beneficija prijavljenog rada koje frilenser nema, pa retroaktivna naplata, i generalno veliki procenat, su suludi. Kao da se aktivno radi na tome da ostanemo na margini – ističe Andrej.

     

    andrej julher

     

    Planova uvek ima uprkos neizvesnosti

     

    Ipak, i pored svih problema koji muče mlade umetnike, i neizvesnosti koja nekako stiže nakon završetka školovanja, Andrej kaže da planova uvek ima.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Skoro smo pokrenuli Grafičku Zadrugu i osposobili prostor u Novom Sadu. U planu je da funkcioniše kao grafički atelje otvoren za sve zainteresovane. Radiće po principu članarine koju možemo da priuštimo. Svima nam je to potrebno i raduje me što smo se udružili da zadrugu i napravimo – naglašava Andrej.

     

    On priprema i izložbu koja će biti postavljena, između ostalog, i u galeriji ALUZ-a u Zrenjaninu, u drugoj polovini ove godine. Izložba se sastoji od serije radova kojoj se ciklično vraća i koja je u osnovi eksperimentisanje nad istim materijalom, ali sa puno različitih ishoda.

     

    – Takođe, prošle godine, dok sam bio zaglavljen u karantinu u Sevilji, na studentskoj razmeni, započeo sam svesku crteža. Ona funkcioniše kao jedna dugačka fantazmagorična panorama labavo zasnovana na pogledu sa krovne terase na kojoj sam provodio većinu vremena. Zbog letargije i opšteg ludila u tom periodu, nisam je završio tada. Zato joj se sada vraćam, pomažući se fotografijama i sećanjem – završava svoju priču Andrej Julher.

     

    andrej julher

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura