• Vladimir Pištalo dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet

    Književnik i profesor istorije iz Beograda i Vustera (SAD) Vladimir Pištalo dobitnik je Nagrade za moderni umetnički senzibilitet za 2020. godinu. To je jednoglasno odlučio Upravni odbor Fonda „Todor Manojlović“.   Nagrada Fonda „Todor Manojlović“ Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina dodeljuje se stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Vladimir Pištalo dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet

    Književnik i profesor istorije iz Beograda i Vustera (SAD) Vladimir Pištalo dobitnik je Nagrade za moderni umetnički senzibilitet za 2020. godinu. To je jednoglasno odlučio Upravni odbor Fonda „Todor Manojlović“.

     

    Nagrada Fonda „Todor Manojlović“ Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina dodeljuje se stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Radovi Aleksandra Deroka u februaru i martu pred našom publikom

     

    „Vladimir Pištalo svakako je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih autora. On je moderan umetnički senzibilitet i težnju za reinterpretacijom srpske književne tradicije jednako pokazivao, kako u stvaralačkom proznom, tako i u esejističkom opusu. To je prepoznato i kod nas i u svetu. Vladimir Pištalo u svojim delima uobličava modernistički koncept. Njega je ustanovljavao već nadaleko poznatim romanima i pričama“, navodi se u obrazloženju odluke.

     

    Dodaje se da Pištalo istoriju vidi kao celinu koja je spojila epohe, kulture i simbole. Ali svaka tema, bilo da je univerzalna ili pak intimno-konkretna, biva viđena kroz naočari modernog sveta.

     

    „Modernizacija književnog diskursa vidljiva je na različitim nivoima kompozicije književnog dela: stilsko-jezičkom, narativnom, formalnom, idejno-filozofskom, naročito u domenu postmoderne istorijske metafikcije“, ističe se u obrazloženju.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Upravni odbor, koji je dodelio nagradu Pištalu, čine Nenad Šaponja (predsednik), Gojko Tešić, Vasa Pavković, Milan Bjelogrlić  i Petar Arbutina.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura