Marketing Vesti Zrenjanin

Visoka tehnologija u proizvodnim pogonima kompanije „Linglong“ (Foto)

pogoni kompanije linglong
Pogoni kompanije "Linglong" u Kini

Projekat izgradnje fabrike kompanije „Linglong International Europe“, za koju je u martu 2019. godine položen kamen temeljac, predstavlja najveću grinfild investiciju u Srbiji, kao i najveću privrednu investiciju u Zrenjaninu.

 

Kompanija je već do sada u Srbiji zaposlila preko 500 ljudi, a u narednim godinama ta cifra će dostići i 1200 zaposlenih. Ova investicija, vredna više od 800 miliona evra, pored otvaranja novih radnih mesta, doprineće ekonomskom i privrednom razvoju Zrenjanina i okoline.

 

Kompanija „Linglong“ je specijalizovan i tehnološki orijentisan proizvođač guma. Njeni proizvodi su našli široku upotrebu na putničkim i teretnim vozilima, kao i na građevinskoj mehanizaciji. Delatnost ove kompanije obuhvata projektovanje, istraživanje i razvoj, proizvodnju i prodaju guma.

 

PROČITAJTE JOŠ: Predavanje Lazara Džamića: Još nekoliko dana do isteka roka za prijave

 

Ubrzani razvoj svih grana industrije zahteva razvoj novih tehnologija i njihovu implementaciju, kako u administrativnim poslovima, tako i u proizvodnji. Upotreba informacionih tehnologija u „Linglong“ fabrici uključuje upotrebu sistema kao što su CRM (upravljanje odnosima sa kupcima), PDM (upravljanje podacima o proizvodnji), ERP (upravljanje planiranjem resursa), SCM (upravljanje nabavnim lancem), MES (upravljanje proizvodnim procesima), PLM (upravljanje životnim ciklusom proizvoda), CAD (kompjutersko projektovanje) i drugi sistemi za sakupljanje i analizu podataka, što će u budućnosti imati odlučujući uticaj na prozivodni proces.

 

pogoni kompanije linglong
Pogoni kompanije „Linglong“ u Kini

 

„Linglong“ teži potpunoj automatizaciji u proizvodnji

 

Takođe, „Linglong“ teži potpunoj automatizaciji u proizvodnji putem implementacije različitih automatskih logističkih sistema prema karakteristikama toka svakog procesa u fabrici guma.

 

U fabrikama kompanije „Linglong“ koriste se trodimenzionalni sistem skladišta, automatski vođena vozila i različite vrste transportera koji se zasnivaju na MES, ERP i drugim sistemima, kako bi se postiglo inteligentno upravljanje procesima. Automatizacija procesa proizvodnju čini efikasnijom, ali i sa aspekta bezbednosti na radu smanjuje broj nezgoda i umanjuje rizik od nastajanja povreda.

 

Takođe, još jedna dobra strana visokog nivoa automatizacije jeste prelazak na električne sisteme. Time se smanjuje emisija štetnih materija, koje su nusproizvod sagorevanja fosilnih goriva. Izduvni gasovi, koji su neminovni proizvod u procesu proizvodnje guma, pre ispuštanja se prečišćavaju, što omogućava da emisija zagađujućih materija zadovoljava propisane granične vrednosti u skladu sa nacionalnim regulativama.

 

Pored kineskih proizvođača, kao što su Mesnac i Dalian, „Linglong“ sarađuje i sa velikim evropskim imenima iz gumarske industrije. To su nemački Harburg-Freudenberger, Troester, Karl Eugen Fischer i ZF, holandski VMI Group, italijanski Comerio Ercole, itd. Nemački gigant Harburg-Freudenberger, čije će se prese koristiti u „Linglongovoj“ mikser hali, u kojoj se prozivodi gumena smesa, kao i u sekciji za vulkanizaciju, ima tradiciju dugu preko 150 godina. Od kada su osnovani 1855. godine, postali su vodeći proizvođač specijalnih mašina za industriju gume, pneumatika i industriju jestivog ulja.

 

pogoni kompanije linglong
Pogoni kompanije „Linglong“ u Kini

 

Gotovu gumu je potrebno testirati

 

Za proizvodnju osnovnih delova jedne gume koriste se ekstruder linije nemačke kompanije Troester, koja takođe ima dugu tradiciju u gumarskoj industriji. Nakon što se proizvedu svi delovi gume, zbog različitih dimenzija guma, potrebno je pojedinačne delove iseći na odgovarajuće mere. Za to se koriste mašine nemačke kompanije Karl Eugen Fischer.

 

Kada su svi sastavni delovi spremni, počnje „konfekcija“ za šta se pored kineskih mašina koriste i mašine holandskog giganta VMI Group. Na njima se svi sastavni delovi sklapaju u jednu celinu i čine takozvanu „zelenu“ gumu. Ona se dalje termički obrađuje na gorepomenutim presama firme Harburg-Freudenberger. Nakon termičke obrade, proces proizvodnje gume se završava.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Međutim, gotovu gumu je potrebno testirati kako bi se proverio njen kvalitet. Kompanija „Linglong“ će u tu svrhu koristiti opremu nemačke firme ZF, koja je neprikosnovena u toj oblasti.

 

„Upotrebom savremene opreme, radna sredina i efikasnost proizvodnje biće na najvišem nivou. Pritom će zaposlenima rad biti olakšan, a opterećenje na poslu smanjeno“, kažu u ovoj kompaniji.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz