Hronika Vesti Zrenjanin

Zaplenjena bogata arheološka zbirka sa više od 2.000 antikviteta! (Foto)

arheološka zbirka

Carinici su u saradnji sa policijom, tokom noći 29. decembra, na graničnom prelazu Srpska Crnja, otkrili i sprečili pokušaj krijumčarenja bogate arheološke zbirke. U njoj se nalazi preko 2.000 antikvitetnih predmeta iz različitih perioda, saznaje portal zrenjaninski.com. Ova neobična arheološka zbirka otkrivena je na ulazu u zemlju, u kamionu rumskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 46-godišnji srpski državljanin.

 

PROČITAJTE JOŠ: Granični prelaz Jaša Tomić ove godine gotovo da nije ni radio

 

Kamion koji je prevozio delove za parket iz Ukrajine ka Srbiji došao je na red za redovnu ulaznu kontrolu tokom večeri. Na pitanje carinika šta ima da prijavi, vozač je rekao da nosi samo dve kese bombona i par šerpi, kao i da prevozi robu navedenu u carinskoj dokumentaciji.

 

Tokom detaljnog pregleda vozila utvrđeno je da su kabina kamiona i bočni boks za alat puni neprijavljenih antikvitetnih predmeta iz najrazličitijih perioda: bronzanog doba, vizantijskog perioda, iz srednjeg veka, ali i predmeti starih Slovena i Kelta.

 

 

Arheološka zbirka sadrži i oružje, pa čak i jedan buzdovan

 

Carinici su prebrojali ukupno 2.113 predmeta. Među njima su najbrojniji privesci, prstenje, razno oruđe i oružje, jedna veća kamena i više manjih metalnih figura.

 

Među ukrasnim predmetima ima i narukvica, broševa, ukosnica, kao i šnala za kosu. Među oružjem se našlo dosta vrhova za koplja, strela, sekira, pa čak i jedan buzdovan!

 

Od svakodnevnih upotrebnih predmeta zbirka sadrži i nekoliko kašika, igala, sekača, ključeva, mamuza, kopči za kaiševe, dugmadi i novčića.

 

S obzirom na veličinu i raznolikost zbirke nemoguće je utvrditi vrednost bez stručne procene. Stoga će svi predmeti biti upućeni na veštačenje. Evidentno je, međutim, da se radi o velikoj istorijsko-arheološkoj vrednosti.

 

Vozač je nakon otkrivanja prekršaja carinicima rekao da zbirka nije njegova, već da je pristao da je za malu novčanu nadoknadu preveze iz Ukrajine do Srbije. Rečeno mu je da će ga neko kontaktirati nakon što pristigne u zemlju.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM