Hronika Vesti Zrenjanin

Požari na otvorenom predstavljaju osnovni rizik u srednjem Banatu

bojan jocić

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bojan Jocić izjavio je danas u Zrenjaninu da će MUP Srbije dati punu podršku jačanju i osnivanju dobrovoljnih vatrogasnih društava, čiji pripadnici pružaju značajnu pomoć u vanrednim događajima i situacijama.

 

Jocić je dodao da će se time doprineti bržem i efikasnijem gašenju požara i reagovanju u drugim elementarnim nepogodama. Samim tim, i većoj bezbednosti građana.

 

Državni sekretar je prisustvovao sastanku predstavnika Sektora za vanredne situacije sa komandantima i načelnicima štabova za vanredne situacije u Srednjobanatskom okrugu. Na sastanku, održanom u Gradskoj kući, bilo je reči o definisanju svih kriznih tačaka i predlaganju mera koje treba preduzeti kako bi se u narednom periodu sprečila i smanjila šteta prouzrokovana elementarnim nepogodama u srednjem Banatu.

 

PROČITAJTE JOŠ: MUP Srbije raspisao konkurs za obuku novih pripadnika policije

 

– Ovo je deseti okrug u kome su od početka akcije održani sastanci sa predstavnicima 54 lokalne samouprave. Rezultat svega ovoga biće izveštaj koji će se razmatrati na sledećoj sednici Štaba za vanredne situacije. Svi u ovom sistemu, u okviru svojih nadležnosti, dobiće konkretne zadatke šta treba da čine u narednom periodu – istakao je Bojan Jocić.

 

bojan jocić

 

Prošle godine nastradala jedna osoba

 

V.d. načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić je naglasio da su ovi sastanci usmereni ka unapređenju najslabije tačke sistema, a to je preventivno delovanje. Kako je ocenio, ono do sada nije bilo na zadovoljavajućem nivou. Čaušić je istakao da u Srednjobanatskom okrugu osnovni rizik predstavljaju požari na otvorenom.

 

Dodao je da je u prethodne dve godine u Republici Srbiji registrovano više od 31.000 požara na otvorenom. U njima je stradalo 19 ljudi, a 50 je teško povređeno. U prošloj godini je u srednjem Banatu bilo 125 intervencija na otvorenom, a jedna osoba je nastradala.

 

– Paljenje biljnih ostataka predstavlja ozbiljan problem. U narednom periodu će se razmatrati angažovanje svih inspekcijskih službi kako bi se takvo ponašanje sprečilo u što većoj meri. Apelujem na građane da to ne rade. To ne donosi korist njihovim imanjima, već predstavlja značajan rizik za njihove živote, a i stvaraju se velike materijalne štete – poručio je Čaušić.

 

bojan jocić

 

Grad Zrenjanin poslednjih godina unapredio sistem zaštite

 

Tokom posete Zrenjaninu, Jocić i Čaušić su održali sastanak i sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom i njegovim saradnicima. Gosti su posetili i Vatrogasni dom u Zrenjaninu i upoznali se sa uslovima u kojima rade vatrogasci-spasioci, kao i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Siguran sam da će ovaj sastanak doprineti našem još boljem organizovanju, povezivanju sa lokalnim štabovima i službama, uz koordinaciju s nadležnim ministarstvima i sektorima. A sve u cilju što efikasnije zaštite stanovništva i materijalnih dobara. Mogu s ponosom da istaknem da je Grad Zrenjanin poslednjih godina unapredio sistem zaštite. Imamo najbolje organizovanu dobrovoljnu vatrogasnu službu u Srbiji. Takođe, Odeljenje za vanredne situacije pri Gradskoj upravi je odlično opremljeno i obučeno, a iz projekta prekogranične saradnje smo nabavili vrednu opremu i sredstva za zaštitu i spasavanje – podsetio je gradonačelnik Simo Salapura.

 

bojan jocić

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM