Grad Vesti Zrenjanin

Značajne izmene u vezi sa parkiranjem i zaustavljanjem vozila u gradu

parkinzi u gradu

Od 1. februara, Javno komunalno preduzeće „Pijace i parkinzi“ iz Zrenjanina počeće primenu zakonskih odredbi o skraćenju dozvoljenog vremena zaustavljanja vozila.

 

Odredbe se odnose na zaustavljanje vozila na obeleženim parking mestima.

 

– Članovima zakona jasno je definisano šta se smatra zaustavljanjem, a šta parkiranjem vozila. Zaustavljanje vozila je svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju do tri minuta. Stari zakon je propisivao vreme od 15 minuta, pri čemu vozač ne napušta vozilo. Ne računaju se prekidi radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj. A parkiranje vozila je svaki prekid kretanja vozila, osim prekida radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj, koje se ne smatra zaustavljanjem. Preciznije, to je zaustavljanje duže od tri minuta. A ako vozač napusti vozilo, radnja se definiše kao parkiranje. I to bez obzira na trajanje. Stari zakon je tu propisivao da je parkiranje zaustavljanje duže od 15 minuta – objašnjava za portal zrenjaninski.com Darko Dankulov, rukovodilac Odeljenja za poslove parkiranja u zrenjaninskom JKP „Pijace i parkinzi“.

 

Pročitajte još: „Zamračenje“ pružnog prelaza, uređaji prekriveni najlonskim džakovima

 

On je još precizniji u objašnjenju odredbi koje će biti u primeni od 1. februara.

 

– Da bi našim korisnicima bilo jasnije, dosadašnjih 15 minuta zadržavanja na parking prostoru, za koje se nije plaćala naknada, sada je smanjeno na dozvoljenih tri minuta. Kako bi se izbegli dodatni troškovi i naplata posebnih parking karata u iznosu od 1.200 dinara, molimo naše korisnike da postupaju prema važećem zakonu i prilikom parkiranja obave uplatu za predviđeno vreme zadržavanja – upozorava Dankulov.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

10 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • – “Da bi našim korisnicima bilo jasnije, dosadašnjih 15 minuta zadržavanja na parking prostoru, za koje se nije plaćala naknada, sada je smanjeno na dozvoljenih tri minuta”.
  A, DA LI ĆE BITI VRAĆEN NOVAC/DEO NOVCA, KADA PLATIMO 1/2 SATA, NA PRIMER, A, “ISKORISTIMO” 5/10 MINUTA, PA NAPUSTIMO “PARKING PLAC”!!!???
  ILI, KO BELEŽI “POČETAK PARKIRANJA”!?
  OVO PODSEĆA, NA ONO, IZ GR. AUTOBUSA, “SPREMITE SITAN NOVAC, KUSUR NE VRAĆAMO”!!!
  TO ŽIVI/POSTOJI U MIRNOM ZRENJANINU, GDE STANOVNICI TRPE TAKVE “PAMETNE” IZMIŠLJOTINE IZABRANIH UPRAVLJAČA GRADA, A, INSPEKCIJE NE RADE SVOJ POSAO!!!
  BLAGO NAMA!
  PREKOR IZ ELEMIRA!

  • Možda napokon osim na reprezentaciju,stranačke terevanke i dnevnice potroše oteti novac na kilo farbe i obeleže parking mesta.

 • Радиће и овде говњива мотка ускоро, догорело народу до ноката…

 • posebnih parking karata je neustavna kategorija
  Ustavni sud je 2012 presudio da JKP parkinzi nemaju pravo naplate posebnih parking karata

 • Dokle ce stanari zgrada u ul.Petefijeva kod velike pijace biti diskriminisani placanjem parking mesta ispred svoje zgrade…to nema u celom gradu da placas parkiranje ispred svoje zgrade …osim ovde. Pod hitno regulisati sa nekom potvrdom o mestu stanovanja ili sl.. ili da se da neko zakonsko objasnjenje ovog serifovanja parking servisa

 • Kako ćete naplaćivati bahatim vozačima iz VALORA ili onim pijandurama iz LAJON PAB-a koji perkiraju nasred trotoara i biciklističke staze ? Kako ćete naplaćivati onim idiotima što imaju kola duža od perkinga pa zauzimaju i deo puta i deo trotoara ? Pa vi niste kaznili ni Budimira Jovanovića (“Ogrev”) koji je izvalio 150 metara trotoara i pomerio zgradu tako da će nam nad glavama visiti terase sa njegove zgrade ?

sinovoz
FAM