Grad Vesti Zrenjanin

„Zamračenje“ pružnog prelaza, uređaji prekriveni najlonskim džakovima

zamračenje pružnog prelaza
Foto: Zoran Bogaroški

Uređaji za automatsko osiguranje bezbednosti na pružnom prelazu, u ulici Dr Laze Kostića, u Zrenjaninu, prekriveni su crnim najlonskim džakovima. Koliko je prelazak ovog pružnog prelaza bezbedan i šta, u stvari, znače crni džakovi, portal zrenjaninski.com je pitao nadležne.

 

Reč je o postupku koji se zove „zamračenje“ a, u stvari, uređaj je isključen, jer je u kvaru i nemoguće ga je popraviti. Kako nam je rečeno, delove za ove uređaje je proizvodio Institut „Kirilo Savić“, koji je u stečaju. U toku je nabavka zamenskih uređaja, za ukupno 60 pružnih prelaza. A među njima je i ovaj u ulici Dr Laze Kostića u Zrenjaninu.

 

Kada će ispravni uređaj biti postavljen, u ovom trenutku se ne može reći sa sigurnošću. Naime, potrebno je ispoštovati sve važeće procedure oko nabavke. Do tada, na snazi je „zamračenje“.

 

Pročitajte još: Ruinirani stari „Šinvoz“ se uklanja jer ugrožava bezbednost građana (Foto)

 

Za to vreme vozači bi, kažu nadležni, trebalo da poštuju Zakon o bezbednosti saobraćaja, odnosno da primene znanje pomoću kog su položili vozački ispit. Prednost uvek ima šinsko vozilo pa, čak i da ne postoji znak stop, vozači moraju da stanu i da ga propuste.

 

A bez obzira na prvenstvo, mašinovođe uspore ispred pružnog prelaza, što im je radna obaveza, odnosno piše im u radnom nalogu.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM