Grad Vesti Zrenjanin

Zgrada Robne kuće „Beograd“ propada zbog imovinsko-pravne zavrzlame

zgrada robne kuće beograd

Zamršeni i nerešni imovinsko-pravni odnosi krivi su za sada već decenijsko urušavanje stare zgrade nekadašnje Robne kuće „Beograd“ u centru Zrenjanina.

 

Iako su oči građana uprte u gradsku vlast, činjenica je da Grad Zrenjanin nad ovom zgradom i njenom daljom sudbinom nema nikakve ingerencije. Ono što je mogla, lokalna samouprava je uradila. Nadležna inspekcija je, naime, zaštitnom trakom ogradila objekat kako bi prolaznici bili bezbedni. Sve ostalo je u rukama različitih državnih institucija.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kupci treba da potpišu ugovore o održavanju sekundarnih instalacija

 

Zgrada koju Zrenjaninci zovu „stara robna kuća“ vraćena je u postupku restitucije naslednicima bivših vlasnika, a ima ih šest. Do svog nasledstva oni ne mogu da dođu, jer imovinsko-pravni odnosi nikako da se raščivijaju.

 

Kako bi se dokazalo ko je, u stvari, vlasnik ove nekretnine u centru grada, vode se dva postupka. U jednom, pred katastrom, onaj koji je drugi deo objekta kupio u postupku privatizacije želi da dokaže da je vlasnik i novog i starog dela.

 

Da li je pravo korišćenja, koje je grad nekada dao Robnoj kući „Beograd“, zapravo pravo vlasništva, predmet je drugog spora. Baš kao u svakom sporu, ide tužba na tužbu, žalba na žalbu, sa neizvesnim krajem i još neizvesnijim trajanjem.

 

Objekat je već duže vreme ograđen zaštitnom trakom, a na osnovu važeće odluke, i ograđivanje se plaća. Prema ranijim informacijama, vlasnik novog dela, koji bi da postane i vlasnik cele zgrade, trebalo da plati taksu za ograđivanje 1,6 miliona dinara na godišnjem nivou.

 

zgrada robne kuće beograd

 

Zgrada proglašena za spomenik kulture

 

Ova zgrada, inače, poznata je i kao Daunova palata i proglašena je za spomenik kulture. Izgrađena je u periodu od 1880. do 1882. godine.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin je još ranije saopšteno da je godinama unazad zgrada bez namene i da se nalazi u vrlo lošem stanju. Krоvni pоkrivаč оd bibеr crеpа је sаsvim dоtrајао tе prоpuštа vоdu nа mnоgim mеstimа, kao i mаltеr nа fаsаdаmа koji оtpаdа.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Pa da sud ima nekog smisla nesto bi i presudio, ovako samo cute kao mutavi, niko nema moc odlucivanja i sve se prebacuje kao vruci krompirici, godinama tako, dok se krompiri skroz nisu oladili i zgrada propala, onda nit zgrade, nit para, samo mlate praznu slamu.

sinovoz