Grad Vesti Zrenjanin

Zaštita vodomera i unutrašnjih instalacija u zimskom periodu

redovno očitavanje vodomera

Niske temperature mogu prouzrokovati smrzavanja i ozbiljna oštećenja vodomera i unutrašnjih vodovodnih instalacija u objektima. Iz tog razloga, JKP „Vodovod i kanalizacija“ podseća korisnike da ih u toku zimskog perioda blagovremeno i na odgovarajući način zaštite.

 

Na taj način mogu da izbegnu prekide vodosnabdevanja u objektima, koji su posledica havarija usled smrzavanja cevi i vodomera. Na ovaj način mogu da izbegnu i troškove sanacije.

 

– Potrebno je, pre svega, toplotno izolovati vodomere. Bitno je napomenuti da samo zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu i sigurnu zaštitu. Potrebno je postaviti preko vodomera neki termoizolacioni materijal, kao što su stiropor, daske, staklena vuna ili slama – navodi Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 

Preporučuje se korisnicima da provere da li su poklopci na vodovodnim šahtovima dobro zatvoreni. Savet je i da ih ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima.

 

Potrebno je preventivno sprovesti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se slabije ili u opšte ne greju.

 

Pročitajte još: Ovaj deo Begeja nekada je bio pod trskom, evo kako sada izgleda! (Foto)

 

Dvorišne česme je preporučljivo isključiti u zimskom periodu. Dvorišne vodovodne instalacije, koje vode do česmi garaža i nus prostorija koje se ne greju, trebalo bi isprazniti ili zaštititi.

 

– Posebnu pažnju treba obratiti na objekte u kojima se periodično boravi (vikendice, prazne kuće..) i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode. Preporučljivo je zatvoriti vodu, prekontrolisati instalacije i vodomere i ispustiti vodu iz instalacija, kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja vodomera i cevi – ističe Gajin.

 

Obaveza korisnika je da spreče oštećenje vodomera

 

Podsećamo da je, prema Odluci o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda, koju je donela Skupština grada Zrenjanina, obaveza korisnika da se staraju o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu) i da spreče svako oštećenje vodomera. Iz tog razloga korisnici i snose troškove sanacije havarija na unutrašnjim instalacijama. Ali i baždarenje, odnosno zamenu puknutog vodomera.

 

Ukoliko dođe do pucanja vodomera korisnici treba da se obrate Službi naplate (kancelarija 1) „Vodovoda i kanalizacje“, u prostorijama Korisničkog centra, u Petefijevoj 3 u Zrenjaninu. Tamo će im, prema važećem cenovniku, biti izdat predračun za baždarenje smrznutog vodomera. Nakon uplate tog iznosa biće obavljena i zamena vodomera.

 

Sve dodatne informacije korisnici mogu dobiti na jedan od brojeva telefona Službe naplate 023/593-014 ili 023/593-015.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM