Grad Vesti Zrenjanin

Ovaj deo Begeja nekada je bio pod trskom, evo kako sada izgleda! (Foto)

izgradnja pristana
Foto: Grad Zrenjanin

Izgradnja pristana na reci Begej, na potezu između mosta u Zmaj Jovinoj ulici i lučnog pešačkog mosta u naselju Berbersko, privodi se kraju.

 

Već sada se može videti drastična razlika u izgledu tog dela grada. Usled višedecenijskog neodržavanja plovnog toka i znatnog zamuljavanja, veći deo velike okuke Begeja, koji je ovde i najširi na celom toku kroz grad, bio je zarastao u trsku. Usled toga je širina rečnog toka praktično bila prepolovljena.

 

Danas je slika sasvim drugačija. Trska iz reke je uklonjena, a jedan deo budućeg pristana je betoniran. Svakako – mnogo lepše za videti već sada, a kamoli kada izgradnja pristana bude i zvanično završena.

 

izgradnja pristana

 

Ovi radovi sprovode se u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija – Srbija pod nazivom „Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju“ (BEGA). Vrednost ovog posla iznosi 584.190 evra.

 

Pročitajte još: Srednjovekovna crkva Arača vodi nas u vreme vitezova i princeza

 

„Uređenjem obale i postavljanjem pristana omogućava se korišćenje turističkog potencijala Hidrosistema DTD i omogućava razvoj nautičkog turizma u Zrenjaninu i okolini. Takođe, i kroz ove radove, prepoznat je potencijal Hidrosistema DTD kao mogućeg pokretača u oblasti plovidbe i saradnje između Srbije i Rumunije“, saopštilo je Javno preduzeće „Vode Vojvodine“.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM