Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Za zaštitu životne sredine ove godine oko 208 miliona dinara

sredstva za zaštitu životne sredine

Za zaštitu životne sredine ove godine će iz gradskog budžeta biti utrošeno ukupno oko 208 miliona dinara, predviđeno je programom koji je objavljen u Službenom listu grada Zrenjanina.

 

Od toga, najviše sredstava, i to 106,7 miliona, odnosi se na kontrolu i zaštitu vazduha i suzbijanje inhalacionih alergena. Pod ovom stavkom nalaze se praćenje kvaliteta vazduha, sistematsko suzbijanje emerznih korova, krpelja, komaraca…

 

PROČITAJTE JOŠ: Završna faza revitalizacije navigacione infrastrukture kanala Begej

 

Za upravljanje otpadom opredeljena su sredstva u iznosu do 77,5 miliona dinara. Od toga, najveći deo, čak 60 miliona, ide na uklanjanje divljih deponija. Planirana su i sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije zatvaranja i potpune sanacije, odnosno remedijacije postojeće gradske deponije u Zrenjaninu.

 

Po visini opredeljenih sredstava u budžetskom fondu za zaštitu životne sredine za ovu godinu sledi program kontrole i upravljanja otpadnim vodama. Predviđena sredstva za ovaj program iznose do 15,3 miliona dinara. Planirano je da se utroše za izmuljenje uličnih kanala i tarupiranje kanala u putnom pojasu, zatim za kontrolu kvaliteta otpadnih voda, izradu tehničke dokumentacije za prečistač otpadnih voda, kao i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za radove na zacevljenju Bagljaškog kanala.

 

Zaštita i unapređenje spomenika prirode

 

Za kontrolu i zaštitu prirode, biodiverzitet i javne zelene površine predviđena su sredstva u iznosu do 5,1 milion dinara. Ovo stavkom obuhvaćena je zaštita i unapređenje spomenika prirode „Županijski park u Zrenjaninu“, „Hrast lužnjak u Zrenjaninu“ i „Beli dud u Belom Blatu“, kao i izrada tehničke dokumentacije za park u naselju Bagljaš.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Prema podacima objavljenim u Službenom listu grada Zrenjanina, u programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine 1,5 miliona dinara opredeljeno je za kontrolu i zaštitu od buke, zatim 1,2 miliona za kontrolu i zaštitu površinskih i podzemnih voda, a milion dinara za informisanje, edukaciju, promociju i popularizaciju zaštite životne sredine.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Pogledajte samo kako nam grad izgleda,gde god da se okreneš,smeća na sve strane-SRAMOTA!!!!!
    Tužno je u šta se ovaj grad(ako se tako može nazvati)pretvorio-pardon u šta smo ga pretvorili
    DI JE MOZAK,MISLITE O TOME