Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Završna faza revitalizacije navigacione infrastrukture kanala Begej

kanal begej

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić obratio se na konferenciji povodom završne faze projekta „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“.

 

Projekat vredan gotovo 14 miliona evra odnosi se na revitalizaciju kanala Begej. Sufinansiran je sa 11,77 miliona evra sredstvima iz Evropske unije, putem Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Njegovom realizacijom rekonstruisane su prevodnice u Srpskom Itebeju i Kleku, kao i u Sanmihaju Romanu (Rumunija). Izgrađeno je pristanište i sidrište u Zrenjaninu, kao i biciklistička staza u dužini od 33 kilometra od Zrenjanina do granice sa Rumunijom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Izgradnja objekta za dnevni boravak u Domu za odrasle i starije

 

Vrednost projekta, kako je Sofić naveo, ogleda se u tome što je usmeren na jačanje mobilnosti građana u okviru turističkih ruta, unapređenje životne sredine i transportne infrastrukture na kanalu Begej.

 

– Ovim projektom obezbeđeni su preduslovi u vidu potrebne tehničke dokumentacije za otpočinjanje i nastavak radova na čišćenju kanala i revitalizaciji pristaništa. To će zajedničkim naporima dveju zemalja omogućiti punu saobraćajnu prohodnost ovog važnog plovnog puta ukupne dužine 120 kilometara – poručio je Sofić.

 

On je ocenio da se uspešnom realizacijom prekograničnih projekata razvijaju partnerstva. Ta partnerstva, naveo je Sofić, neposredno dorinose identifikovanju zdravih, realnih i inovativnih poduhvata, koji uvažavaju lokalne potrebe građana u cilju njihove potpunije mobilnosti. Takođe pospešuju povezivanje privrednih subjekata radi njihove čvršće i trajnije saradnje na ekonomskom planu.

 

revitalizacija navigacione infrastrukture kanala begej
Konferencija posvećena završnoj fazi projekta

 

Strateški koraci uz prekogranične projekte

 

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je upravo ovo najbolji primer kako se prekograničnim projektima prave strateški koraci.

 

– Oživljavanjem celog ovog područja dali smo impuls za vraćanje ovog podneblja tamo gde je nekada bilo. Revitalizujemo ono što je izgrađeno davne 1912. godine i stvaramo mogućnosti za snažniju komunikaciju i saradnju dveju susednih zemalja, kao i bolje prilike za same građane u pograničnom području – poručio je Pastor.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Na strateškom projektu revitalizacije Begeja, reke koja izvire u Rumuniji, a uliva se u Tisu kod Titela, učestvovali su, kao partneri, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, JVP „Vode Vojvodine“, Županijski savet rumunskog Timiša i Administracija rečnog basena Banat iz Rumunije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Sve je to divno i krasno ali mene više interesuje ŠTA SE DEŠAVA SA AUTOPUTEM?
    O tome ni reči a po izjavi nadležnog ministra izgradnja je trebalo da poćne
    20,02,2022,godine. Koliko vidim to je bila još jedna lagarija!

sinovoz